Στο συμπέρασμα πως η Τουρκία δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του ύπατου εκπρόσωπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
Στο συμπέρασμα πως η Τουρκία δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του ύπατου εκπρόσωπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
«Όλοι οι υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει» σημείωσε ο κ. Μπορέλ διαπιστώνοντας πως η κατάσταση σχετικά με την Τουρκία έχει χειροτερέψει και τονίζοντας πως η αξιολόγηση από την πλευρά των υπουργών δεν είναι θετική.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας πως «τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα η Γερμανία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βρει έναν τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία», αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσουν «απευθείας συνομιλίες».
«Υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις και εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου που απέτρεψαν τις άμεσες συνομιλίες», πρόσθεσε. «Γι αυτόν τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα», κατέληξε.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής, με τα πρώτα γερμανικά δείγματα να δείχνουν πως η χώρα ενδέχεται να μην μπλοκάρει τυχόν απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) βλέπει πλέον την «ΕΕ σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία». Σύμφωνα με το DPA, οι αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Η ελληνική πλευρά
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» αναφέροντας μάλιστα πως «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».
«Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.», πρόσθεσε αναφέροντας πως στο Συμβούλιο «έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε προσχηματική την απόσυρση του «Oruc Reis» δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Τουρκία εξέλαβε τη στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων.
«Δε μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να υποτιμάται από κανέναν. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας κατά την χθεσινή του συνέντευξη.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας να συντηρείται η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. «Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος.
naftemporiki.gr