Κόσμος
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 21:59

Ικανοποίηση εκφράζει η Ουάσινγκτον για την τριμερή συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας για τη σημερινή υπογραφή στη Ρώμη της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Η συμφωνία ορίζει το εμπορικό και νομικό πλαίσιο της μεταφοράς αερίου από την Κασπία μέσω του αγωγού, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτάχυνση της κατασκευής. Αποτελεί την κορύφωση των κοινών προσπαθειών των τριών κρατών, με ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να συμβάλουν έτσι ώστε η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προσφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα, και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Κασπίας».

Και ο κ. Μακόρμακ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι προσπάθειες οικοδομούν πάνω στην ισχυρή συνεργασία που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας, για τη δημιουργία του αγωγού αερίου του νότιου Καυκάσου, όπως και του αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τιμπλίζι-Σεϊχάν, καθώς και της επέκτασης της συνεργασίας μας έτσι ώστε να περιλαμβάνει σημαντικούς εταίρους της ΕΕ».

Πηγή ΑΠΕ