Την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει παγκοσμίως την ζωή σε 1.535.492 ανθρώπους, μια άλλη μεγάλη μάχη έχει ξεκινήσει. Η μάχη για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που θα σημάνει την αρχή του τέλους της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.
Την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει παγκοσμίως την ζωή σε 1.535.492 ανθρώπους, μια άλλη μεγάλη μάχη έχει ξεκινήσει. Η μάχη για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που θα σημάνει την αρχή του τέλους της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανία άνοιξε τον χορό δίνοντας έγκριση για το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioNTech. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται επίσης πολύ σύντομα να δώσουν έγκριση για το ίδιο εμβόλιο. Παράλληλα από κοντά ακολουθεί το εμβόλιο της Moderna που είναι το επόμενο που αναμένεται να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι το τέλος του 2020 υπολογίζεται ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί και μέσα στον επόμενο χρόνο δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Με βάση τις συμφωνίες που έχουν σφραγιστεί μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο και τις δόσεις που αναμένεται να παραχθούν, το πρακτορείο Bloomberg εντοπίζει τα εννιά πλέον υποσχόμενα εμβόλια στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
1. Pfizer/BioNTech: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 44.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 95%.
Η Pfizer ήταν η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για τις κλινικές μελέτες της φάσης 3. Σχεδιάζει να εξασφαλίσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.
2.Moderna: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 30.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 95%.
Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται synthetic messenger RNA, για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του ιού. Η Moderna αναμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις για τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και 100 εκατομμύρια παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
3. AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 65.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 70%.
Η AstraZeneca έχει πετύχει συμφωνιες για 3 δισεκατομμύρια δόσεις, προτού ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης στα τέλη του σταδίου. Αυτό είναι περισσότερο από διπλάσιο από κάθε άλλο υποψήφιο.
4. Novavax: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 45.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας δεν έχει φέρει ποτέ ως τώρα ένα προϊόν στην αγορά. Έλαβε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και 399 εκατομμύρια δολάρια από το Coalition for Epidemic Preparedness.
5. Johnson & Johnson: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 60.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη μιας δόσης του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου.
Από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια καθώς προσφέρει εύκολη διανομή που απαιτεί μόνο μία δόση και τυπική ψύξη. Για να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα ανακοίνωσε ξεχωριστή δοκιμή με δύο δόσεις τον Νοέμβριο.
Η Ρωσία και η Κίνα έκαναν την ασυνήθιστη επιλογή να επιτρέψουν τη διανομή εμβολίων προτού πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.
6. Sinovac Biotech: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 26.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου.
Το εμβόλιο της Sinovac ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον ιό Covid-19, αφού έχει απενεργοποιηθεί χημικά.
7. Gamaleya: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 40.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο λήψεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους -18 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 91%.
Πρόκειται για το ρωσικό εμβόλιο, γνωστό ως Sputnik V.
8. CanSino Biologics: λινικές δοκιμές του εμβολίου σε 40.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη μιας δόσης του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου.
Το εμβόλιο της CanSino εγκρίθηκε για τον κινεζικό στρατό προτού ακόμη ξεκινήσουν οι δοκιμές του τελικού σταδίου. Χρησιμοποιεί έναν αβλαβή κρύο ιό.
9. Sinopharm: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 50.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο λήψεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους -18 βαθμούς Κελσίου.
Η Sinopharm χορήγησε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις προτού ελεεχθεί πλήρως το εμβόλιό της. Σε αυτή τη φάση εργάζεται για την παραγωγή δύο υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται σε τελικά στάδια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, 7,85 δισεκατομμύρια δόσεις είναι θα είναι διαθέσιμες. Αρκούν για να εμβολιαστεί ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, δεδομένου ότι τα περισσότερα εμβόλια απαιτούν λήψη δύο δόσεων για τον εμβολιασμό. Με μία προϋπόθεση όμως, αυτές οι διαθέσιμες δόσεις να διανεμηθούν ισότιμα, κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει εφικτό. Οι πλούσιες χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει συμφωνίες για προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων από το εμβόλιο. Την ίδια ώρα οι απαιτητικές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς αρκετών εμβολίων καθιστούν δύσκολα προσβάσιμο το εμβόλιο για τους μακρινούς προορισμούς.
Στο μεταξύ άλλες χώρες χαράζουν την δική τους ξεχωριστή πορεία. Η Ρωσία και η Κίνα ενέκριναν τα δικά τους εμβόλια τον περασμένο Ιούλιο και προτού πραγματοποιηθούν οι κλινικές δοκιμές. Συμπεριλαμβανόμενων αυτών των εμβολίων, σήμερα είναι διαθέσιμα πέντε εμβόλια σε μικρές ποσότητες για τρεις χώρες.
Απελπισμένες για το τέλος της πανδημίας, οι κυβερνήσεις έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια των εμβολίων τους. Στη σύναψη συμφωνιών προηγείται η AstraZeneca με τις προ-παραγγελίες να φτάνουν για να εμβολιαστούν 1,48 δισεκατομμύρια άτομα, περισσότερο δηλαδή από το διπλάσιο από κάθε άλλο υποψήφιο εμβόλιο.
Οι στρατηγικές των χωρών για το εμβόλιο διαφέρουν αρκετά, ενώ το Bloomberg μέτρησε πάνω από 80 συμφωνίες για προμήθειες. Τα εμβόλια έρχονται σε χρόνο ρεκόρ επιταχύνοντας διαδικασίες που σε άλλη περίπτωση θα χρειάζονταν χρόνια δοκιμών. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην σημαντική χρηματοδότηση που έχουν λάβει οι φαρμακοβιομηχανίες για τις μελέτες από αρκετές πλούσιες χώρες. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, με το πρόγραμμα Operation Warp Speed ενίσχυσε την έρευνα και ανάπτυξη πολλών πειραματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού μέσω επιχορηγήσεων.
Ο πλούτος έχει οδηγήσει έτσι αυτές τις χώρες στην πρώτη σειρά για την λήψη του εμβολίου επιτρέποντας παράλληλα να εξασφαλίσουν συμφωνίες με πολλές φαρμακοβιομηχανίες.
Ο Καναδάς, για παράδειγμα, μια χώρα με 38 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει συμφωνίες για προμήθεια 246 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου από έξι εταιρείες, και σε αυτό το λογαριασμό δεν περιλαμβάνονται τα εμβόλια που συμφώνησε να αγοράσει στο πλαίσιο του COVAX, του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2.
Η Ρωσία και η Κίνα κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς καθώς βασίζονται στην εγχώρια παραγωγή εμβολίων, η μία με το Sputnik V και η άλλη με τα εμβόλια που ανέπτυξε η κρατική Sinopharm. Παρόλο που η Κίνα δεν αποκαλύπτει πόσες δόσεις του εμβολίου έχει παραγγείλει από τις εγχώριες εταιρείες, υπολογίζεται ότι αυτές οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν την παραγωγή όσων δόσεων χρειάζεται ο πληθυσμός.
naftemporiki.gr