Απόψεις
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 07:00

Τι επιδιώκει ο ΟΠΕΚ

Πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες στηρίχθηκε η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, όπως έδειξαν οι εμπλοκές και οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, παρά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο τέλος, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες στηρίχθηκε η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, όπως έδειξαν οι εμπλοκές και οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, παρά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο τέλος. Η απόφαση των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να αυξήσουν ελαφρώς την παραγωγή τους από την 1η Ιανουαρίου αποβλέπει σε κάποιους συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι όμως μπορούν εύκολα να διαψευσθούν από την ίδια την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Επομένως, οι κινήσεις των διαμορφωτών πολιτικής στηρίζονται πάνω σε προσδοκίες. 

Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι η πολιτική θα επανεξετάζεται κάθε μήνα για το εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση της παραγωγής ή να μειωθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Ουσιαστικά, ο ΟΠΕΚ+ επιχειρεί να συνδυάσει τρεις διαφορετικούς παράγοντες: να αυξήσει τον όγκο παραγωγής, να διατηρήσει τις τιμές τουλάχιστον κοντά στα σημερινά επίπεδα και να μη χάσει μερίδιο αγοράς από παραγωγούς εκτός καρτέλ, δηλαδή τις ΗΠΑ. 

Η μέχρι τώρα αντίδραση της αγοράς δείχνει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του καρτέλ και των εταίρων του να επιτύχει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή να αυξάνει την παραγωγή με τον ίδιο ρυθμό που αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση, καθώς τα υποψήφια εμβόλια έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το θέμα είναι κατά πόσον οι παράγοντες στους οποίους βασίζεται ο ΟΠΕΚ+ βρίσκονται εντός του ελέγχου του.

Ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται στο μέσον του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι οικονομίες της Ασίας ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα, κάνοντας τη διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο. Το θέμα όμως είναι ότι η Ασία τα πήγε καλύτερα επειδή απαγόρευσε αυστηρά τα ταξίδια τόσο με τις άλλες χώρες όσο και τα εσωτερικά, ενισχύοντας την εργασία από το σπίτι. Οι τακτικές αυτές δεν παραπέμπουν σε αύξηση της ζήτησης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

Άγνωστο παραμένει ακόμη πώς οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικών κοιτασμάτων θα κινηθούν στο σήμα αύξησης των τιμών. Η μέχρι τώρα εμπειρία λέει ότι θα αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, στην αρχή σταδιακά και μετά γρήγορα, εάν η αύξηση των τιμών αποδειχθεί σταθερή. Επίσης, η Νορβηγία, μεγάλος παραγωγός εκτός του καρτέλ, έχει ήδη διαμηνύσει ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής της δεν πρόκειται να συνεχιστεί πέραν της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα την αυξήσει κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι η συνολική αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ δεν θα περιοριστεί στα 500.000 βαρέλια ημερησίως.