Απόψεις
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 07:00

Τουρισμός: Nα απαλλαγούμε από μύθους!

Να αναφερόμαστε εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης και της κατάρρευσης του τουρισμού σε δεδομένα του 2019 και των προηγούμενων χρόνων μοιάζει λίγο περίεργο. Όμως κάποια στιγμή η πανδημία θα αντιμετωπισθεί και ο τουρισμός θα επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Να αναφερόμαστε εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης και της κατάρρευσης του τουρισμού σε δεδομένα του 2019 και των προηγούμενων χρόνων μοιάζει λίγο περίεργο. Όμως κάποια στιγμή η πανδημία θα αντιμετωπισθεί και ο τουρισμός θα επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα. 

Επίσης, όπως πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν, η επιδημιολογική κρίση είναι μια «ευκαιρία» και για τη χώρα μας να χαράξει μια νέα ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική και να απαλλαγεί από ορισμένους μύθους. Με την έννοια αυτή αξίζει να μελετούμε και να αξιοποιούμε τα στοιχεία της προηγούμενης κανονικότητας. 

Για παράδειγμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που αξιοποιεί στοιχεία του 2018 και 2019, η οποία καταλήγει στην άποψη πως είναι μύθος ότι η χώρα μας είναι ένας φθηνός προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες. 
Ειδικότερα η μελέτη με θέμα «Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα και την Ισπανία το 2018 και το 2019» δείχνει ότι, εξαιρουμένου του κόστους μετάβασης και μόνο για τουρίστες με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, η διαφορά μεταξύ της μέσης δαπάνης στην Ελλάδα και στην Ισπανία περιορίζεται σε 54 ευρώ το 2018 (από 564 ευρώ βάσει δημοσιευμένων στοιχείων) και σε 9 ευρώ το 2019 (από 538 ευρώ). 

Μέρος αυτής της διαφοράς οφείλεται στο ότι οι δύο χώρες δέχονται τουρίστες από διαφορετικές αγορές και συγκεκριμένα η Ελλάδα δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από τις όμορες βαλκανικές χώρες. 

Αν όμως υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει το ίδιο μίγμα αγορών με την Ισπανία, η διαφορά στη μέση δαπάνη που μένει στην κάθε χώρα περιορίζεται σε 10 ευρώ για το 2018, ενώ για το 2019 η εικόνα ανατρέπεται και γίνεται 45 ευρώ υπέρ της Ελλάδας.

Επίσης αν εξεταστεί η μέση δαπάνη ως προς το σύνολο της δαπάνης, δηλαδή περιλαμβανομένης όχι μόνο της δαπάνης που καταλήγει στη χώρα-προορισμό, αλλά και της δαπάνης που γίνεται εκτός αυτής (π.χ. αεροπορικό εισιτήριο, προμήθεια ενδιάμεσων κ.λπ.), η μέση δαπάνη των τουριστών από οκτώ χώρες στην Ελλάδα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι η αντίστοιχη στην Ισπανία -από 20 ευρώ για τη Γερμανία έως 350 ευρώ για τη Γαλλία.

Τα στοιχεία αυτά αποδομούν την αντίληψη ότι η Ελλάδα, συγκρινόμενη με τους κύριους ανταγωνιστές, είναι ένας φθηνός προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες.