Υγεία
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 23:23

Ζωή Γραμματόγλου: Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί Μητρώο Ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος    

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών οργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά επιστημονική ημερίδα για τον παγκρεατικό καρκίνο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC), μέλος του οποίου είναι ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών οργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά επιστημονική ημερίδα για τον παγκρεατικό καρκίνο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC), μέλος του οποίου είναι ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι.

Η πρόεδρος  του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. κα Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ενημέρωσης για τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου. Όσο πιο άμεσα οι ασθενείς που εμφανίσουν συμπτώματα προσφύγουν στον γιατρό τους, τόσο πιο έγκαιρη θα είναι η διάγνωση και θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Επίσης η κ. Γραμματόγλου επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική έρευνα στον χώρο του καρκίνου του παγκρέατος και την αναγκαιότητα δημιουργίας μητρώου ασθενών το οποίο θα βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων.

Στις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Α’ Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν.Α. Λαϊκό. Ο κ. Παπαλάμπρος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια στις χώρες του δυτικού κόσμου παρατηρείται αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος και τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Όπως είπε, η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είναι «καμπανάκι» που θα κάνει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να προβαίνουν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Ενώ, ο  παθολόγος-ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Καραμούζης, αναφερόμενος στις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος είπε ότι στόχος των παθολόγων – ογκολόγων για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ελέγχοντας τα συμπτώματα της νόσου, η παράταση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου και η παράταση της γενικότερης επιβίωσης. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι τα νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα φαίνεται έχουν αυξήσει τα ποσοστά εγχειρησιμότητας των ασθενών.

Η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος της   Ελληνικής Εταιρείας  Θεραπείας  Πόνου και Παρηγορικής   Φροντίδας -ΠΑΡΗΣΥΑ, και μέλος του  Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωάννα Σιαφάκα, εξήγησε ότι ο πόνος είναι ένα πολυεπίπεδο κομμάτι, όπου υπεισέρχονται ψυχολογικές παράμετροι, το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, το γονιδιακό προφίλ και εξωγενείς επιδράσεις. Όμως, όπως είπε, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η ενδονωτιαία χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετά νωρίς. Όταν υπάρχει καλύτερη αναλγησία βελτιώνεται η πρόγνωση των ασθενών. Η κυρία Σιαφάκα τόνισε επίσης, ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Ο Δημήτρης Μούγιος, ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρκίνου του παγκρέατος λέγοντας, ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το 38-45% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ στο 21% των περιπτώσεων η κατάθλιψη προηγείται της διάγνωσης, ακόμη και ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου. Η κατάθλιψη όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και περιπλέκει τη θεραπευτική διαδικασία.