Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκε η ενίσχυση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα και προτάθηκαν πολιτικές που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ε.Ε. για την στήριξη αυτών.
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Προετοιμάζοντας το μέλλον - Ανάκαμψη του πολιτιστικού τομέα και του τομέα των μέσων από την πανδημία Covid-19», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκε η ενίσχυση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα και προτάθηκαν πολιτικές που θα μπορούσε να υιοθετήσει η ΕΕ για την στήριξη αυτών.
«Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας κοινός και στοχευμένος προγραμματισμός όχι μόνο για την επιστροφή του πολιτιστικού τομέα στην κανονικότητα, αλλά και για την υποστήριξη των επαγγελματιών του πολιτισμού που έχουν δει δυστυχώς, στο πλαίσιο της πανδημίας, όχι μόνο την τέχνη τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους να καταρρέει. Αλλά και όλοι εμείς, ως καταναλωτές πολιτισμού, συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς πολιτισμό, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Πολιτισμός πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ευρώπης. Είναι η κατάλληλη στιγμή», σημείωσε στην τοποθέτησή της η κ. Μενδώνη, με αφορμή και το μότο, όπως είπε, της γερμανικής προεδρίας «μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης».
Στη συνέχεια, η υπουργός ανέφερε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθούν συντεταγμένα, όπως:
«1. Άμεση καταβολή των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, χωρίς γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις.
2. Θέσπιση στρατηγικής αποζημιώσεων για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.
3. Παροχή ειδικών και στοχευμένων δανείων σε πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις.
4. Οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών για την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.
5. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με μελέτες σκοπιμότητας και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
6. Δημιουργία ευρωπαϊκής πύλης ενημέρωσης για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, του τρόπου άντλησης των κεφαλαίων μαζί με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις».
«Ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν γνωρίζει, δεν πληροφορείται εύκολα πολλά από αυτά», πρόσθεσε η κα Μενδώνη, συνεχίζοντας ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν κάποιες νομικού τύπου τροποποιήσεις, όπως:
«1. Ευέλικτο πλαίσιο για τις κρατικές επιχορηγήσεις και άμεση έναρξη του Creative Europe.
2. Παράταση του χρόνου υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων έργων, έως ότου ανασταλούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και αμέσως μετά να διευκολύνομε την κινητικότητα.
3. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για την υποστήριξη καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή, προώθηση και διάδοση πολιτιστικών έργων. Ελάφρυνση του ΦΠΑ έως και 0% για τα έντυπα και τα βιβλία.
4. Στοχευμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον πολιτιστικό τομέα.
5. Ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Όλοι ξέρουμε ότι υπό δύσκολες συνθήκες, οι καλλιτέχνες δημιουργούν και αναγεννούν την τέχνη και μαζί και την κοινωνία. Είναι η στιγμή να τους δώσουμε τα εργαλεία για να το κάνουν», κατέληξε η κα Μενδώνη.
naftemporiki.gr