Πολιτιστικά
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 09:02

Διαδικτυακό «Φεγγάρι από χαρτί», με υπογραφή των Ρέππα και Παπαθανασίου

Το Εθνικό Θέατρο, παραμένοντας ενεργό, για όσο διάστημα συνεχίζεται το απαγορευτικό λόγω της πανδημίας, και πιστό στο εβδομαδιαίο ραντεβού με το κοινό, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, ζωντανά από το Θέατρο Rex, τη μουσική παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, «Φεγγάρι από χαρτί».

Το Εθνικό Θέατρο, παραμένοντας ενεργό, για όσο διάστημα συνεχίζεται το απαγορευτικό λόγω της πανδημίας, και πιστό στο εβδομαδιαίο ραντεβού με το κοινό, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, ζωντανά από το Θέατρο Rex, τη μουσική παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, «Φεγγάρι από χαρτί», σε σκηνοθεσία των ιδίων. Τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο Νίκος Κυπουργός και η Αφροδίτη Μάνου, αντίστοιχα.

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr  με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης). Θα ακολουθήσουν νέες απευθείας μεταδόσεις των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με αυστηρή τήρηση των κανόνων και πρωτοκόλλων υγιεινής για τους θιάσους που παίρνουν μέρος σε αυτές.

Στη μετάδοση θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής αγγλικών υποτίτλων. Σημειώνεται ότι η παράσταση δεν θα είναι διαθέσιμη για προβολή μετά το πέρας της.

Στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας

Το έργο του συγγραφικού διδύμου Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου  εξελίσσεται στην καρδιά της δεκαετίας του ’60, από την άνοιξη του 1963 μέχρι την άνοιξη του 1964. Μια εποχή που όλα έδειχναν προς ένα καλύτερο αύριο. Μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν πως έκλεισαν επιτέλους οι οδυνηροί λογαριασμοί της δεκαετίας του ’40, αλλά την ίδια στιγμή στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας δούλευαν οι δυνάμεις του διχασμού.

Αυτό το συλλογικό τραύμα έγινε το πλαίσιο και το θεμέλιο των 19 χαρακτήρων του έργου. Αυτό τους έδωσε φωνή και όνομα. Ο Νίκος, ο Αντώνης, ο Ιάσων, ο Ναπολέων, η Ρίτα, ο μπαμπάς, η μαμά, η θεία Τζίνα, ο θείος Στάθης, η θεία Ρενάτα, ο κύριος Ερρίκος, η κυρία Θάλεια, η εξαδέλφη Ειρήνη... Γυναίκες με κρεπαρισμένα μαλλιά και κόκκινα νύχια. Άντρες σιωπηλοί με σκούρα κοστούμια που μυρίζουν καπνό και αβάσταχτη μελαγχολία. Και έφηβοι. Έφηβοι έκπληκτοι μπροστά στη ζωή που ξετυλίγεται ξαφνικά μπροστά τους. Έκπληκτοι από τη ζωή που εκρήγνυται βίαια μέσα τους. Έφηβοι που ψηλαφούν τις πρώτες τους πληγές.

Πρόκειται για ένα μουσικό έργο για όλα όσα βρίσκονται πέρα από αυτά που μπορούν να περιγράψουν οι λέξεις και να κατανοήσει το μυαλό. Για τη μυστική πατρίδα όπου αγκαλιάζονται τα αντίθετα και ο πόνος συμπληρώνει τη χαρά και την ολοκληρώνει. Εκεί που το μαρτύριο και η ευτυχία γίνονται ένα στην ουτοπία του έρωτα. Αυτή τη δύσβατη Νεφελοκοκκυγία, που μόνο οι ποιητές μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς διόδια.

Διανομή (αλφαβητικά)
Θείος Κώστας: Κωνσταντίνος Γαβαλάς , θεία Ρενάτα: Τζόυς Ευείδη, Μοσχούλα:  Αναστασία Ζάχου, κύριος Ερρίκος:  Σταύρος Καραγιάννης, κυρία Θάλεια:  Ελίτα Κουνάδη, εξάδελφος Iάσονας:  Σπύρος Κυριάκος, Νίκος: Λάμπρος Κωσταντέας,  εξαδέλφη Ειρήνη: Εριέττα Μανούρη, Φανή:  Χρύσα Μιχαλοπούλου, μπαμπάς Γιάννης:  Μάξιμος Μουμούρης, Ζάχος: Γιάννης Μπουραζάνας, Nαπολέων: Τζώρτζης Παπαδόπουλος, μαμά Καίτη: Τζίνη Παπαδοπούλου, Αντώνης:  Άρης Πλασκασοβίτης, Ρίτα:  Μαριαλένα Ροζάκη, θεία Τζίνα: Εύα Σιμάτου, Μάρω:  Βαγγελίνα Σκλαβενίτη, Στάθης: Πάνος Σταθακόπουλος, αφηγητής Αντώνης:  Γιώργος Τσούρμας.

Μουσικοί επί σκηνής
Αλέκος Βασιλάτος (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Κώστας Ιωαννίδης (κλαρινέτο, σαξόφωνο), Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο).

[email protected]