Κόσμος
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 09:23

ΗΠΑ: Μήνυμα για μια «κοινωνικά δίκαιη δημοκρατία» έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Για τη σύνδεση της Ορθόδοξης διδασκαλίας με μια κοινωνικά δίκαιη δημοκρατία, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο ετήσιο συνέδριο του Φόρουμ του Αγίου Ανδρέα που ασχολείται με τη προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθερίων στην Ουάσιγκτον.

Για τη σύνδεση της Ορθόδοξης διδασκαλίας με μια κοινωνικά δίκαιη δημοκρατία, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο ετήσιο συνέδριο του Φόρουμ του Αγίου Ανδρέα που ασχολείται με τη προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθερίων στην Ουάσιγκτον.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Αμερικανού βουλευτή Τζον Λιούις, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της αφροαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμμετέχει το καλοκαίρι σε διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Το φετινό φόρουμ επικεντρώθηκε στην αναζήτηση «μιας πιο τέλειας ένωσης». Η συγκεκριμένη φράση αποτελεί ένα βασικό πολιτικό ιδεώδες που διατυπώνεται στο προοίμιο του αμερικανικού Συντάγματος και θεωρείται ότι εκφράζει την αέναη προσπάθεια για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων και αποκλεισμών.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «μια κοινωνικά δίκαιη δημοκρατία δημιουργεί μια πιο τέλεια ένωση» και στην εκδήλωση μίλησαν τρεις Αφροαμερικανοί βουλευτές: η Karen Bass, η Terri Sewell, και ο Joe Neguse. Η συμβολή της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στον αγώνα των Αφροαμερικανών αναγνωρίζεται ευρέως στις ΗΠΑ, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν ο πρώτος λευκός θρησκευτικός ηγέτης που βάδισε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην ιστορική πορεία που είχε γίνει στη Σέλμα της Αλαμπάμα.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υποστήριξε ότι πρέπει να αναγνωριστεί με θάρρος ο πόνος και οι διακρίσεις που επιβλήθηκαν ιστορικά σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας δεν θεωρούσαν ότι η φράση «μια πιο τέλεια ένωση» συμπεριλαμβάνει τους μαύρους, τους Αμερικανούς ιθαγενείς και τις γυναίκες.

«Αυτοί ήταν πληθυσμοί που υποβλήθηκαν σε υποδούλωση, γενοκτονία και περιθωριοποίηση, αντιστοίχως. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό της ρομαντικοποίησης ενός παρελθόντος που αγνοεί αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την έννοια της δικαιοσύνης για εκείνους που υποτάχθηκαν ενάντια στη θέλησή τους, πέφτοντας θύματα οικονομικής και πολιτικής εκμετάλλευσης, που στερήθηκαν τα δικαιώματα τους και που σε πολλές περιπτώσεις εξοντώθηκαν φυσικά και πολιτισμικά. Από αυτή την άποψη, ο αμερικάνικος εμφύλιος πόλεμος, ριζωμένος στο κακό της δουλείας, ήταν ένας πόλεμος για την ιδέα 'μιας πιο τέλειας ένωσης'» σημείωσε.

Υποστήριξε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι ιστορικές αμαρτίες της δουλείας και της γενοκτονίας, προκειμένου να υπάρξει μετάνοια και να ανοίξει ο δρόμος για την ισότιμη εφαρμογή της Δικαιοσύνης για όλους. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ιστορική κληρονομία έχει υπονομεύσει τη δυνατότητα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους.

«Επομένως, για να προχωρήσουμε αποφασιστικά και πνευματικά προς μια πιο τέλεια ένωση, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και τολμηροί στις αξιολογήσεις μας… Όπως το θέτει ο Άγιος Παύλος στην επιστολή του προς τους Γαλάτες: Δεν υπάρχει Ιουδαίος ούτε Έλληνας, δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα, γιατί όλοι εσείς είστε ένας στον Χριστό. Η χριστιανική επιβεβαίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης που μπορεί να χτίσει 'μια πιο τέλεια ένωση' βρίσκεται ριζωμένη στην πιο βαθιά αλήθεια των Οικουμενικών Συνόδων, ότι δηλαδή στον Χριστό, είμαστε ένα, και ότι κάθε άνθρωπος αγαπάται εξίσου από τον Θεό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ο Ανδρέας Άκαρας, ιδρυτής του Φόρουμ του Άγιου Ανδρέα, είπε ότι εμπνεύστηκε το θέμα της φετινής εκδήλωσης από τη συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου στη πορεία για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. «Εμπνεύστηκα το συγκεκριμένο θέμα από την ίδια την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έδειξε ότι είναι ένας σύγχρονος ιεράρχης που μπορεί να αντιμετωπίσει τα δύσκολα θέματα που ταλανίζουν την αμερικανική κοινωνία. Προωθεί μια εξωστρεφή και ανοιχτόμυαλη έκφραση της Ορθοδοξίας, η οποία έχει ένα κοινωνικό χαρακτήρα και μπορεί να συμμετέχει στο διάλογο για τα θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία». 

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Από την πλευρά του, ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, θεώρησε ότι ο κ.κ. Ελπιδοφόρος έπιασε το νήμα από την Σέλμα, συνεχίζοντας την ιστορική κληρονομία του Αρχιεπίσκοπου Ιάκωβου. «Μίλησε για το έργο που παραμένει ημιτελές από τότε. Αναγνώρισε ότι η αναζήτηση της Αμερικής για μια 'πιο τέλεια ένωση' δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και ότι οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί, καθώς και όλοι οι άνθρωποι με καλή συνείδηση, πρέπει να προσπαθήσουν να φέρουν την Αμερική πιο κοντά σε αυτό τον στόχο».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ