Ο κορωνοϊός δεν φέρνει πιέσεις μόνο στο σύστημα υγείας. Αλλά και στα καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας καθώς οι γραμμές βοήθειας, στην εποχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, 12 μήνες πριν από την πανδημία, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή σωματικά από έναν σύντροφο.
Ο κορωνοϊός δεν φέρνει πιέσεις μόνο στο σύστημα υγείας. Αλλά και στα καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας καθώς οι γραμμές βοήθειας, στην εποχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, 12 μήνες πριν από την πανδημία, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή σωματικά από έναν σύντροφο.
Ωστόσο, η πανδημία προκάλεσε αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις για κάθε τρεις μήνες.
Η «σκιώδης πανδημία» της βίας κατά των γυναικών
Την πρώτη περίοδο της έξαρσης του ιού Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστικε από το Σύμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία».
Οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν από τα κράτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορονοϊού, για τα θύματα βίας είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Επομένως, λόγω του περιορισμού μετακίνησής τους και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή τους, για πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν αποτελεί ένα ασφαλές μέρος.
Ο κίνδυνος αυτός υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία και ηλικιωμένες.
Η δράση του ΟΗΕ και η ανάγκη περαιτέρω βοήθειας από τα κράτη
Ο ΟΗΕ πρόκειται να δαπανήσει 25 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης του για να αντιμετωπίσει την βία κατά των γυναικών.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση την Τετάρτη 25/11, ενώ κάλεσε και τα κράτη ή άλλους χρηματοδότες να συμβάλλουν στην προσπάθεια τους και να υποστηρίξουν την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.
«Οι ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα εξακολουθούν να παραβλέπονται και να μην χρηματοδοτούνται», είπε στην ανακοίνωσή του ο Μαρκ Λόουκοκ, ενώ συμπλήρωσε, «η πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε την πλήρη έκταση της ανισότητας των φύλων, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια σειρά από περιστάσεις που απειλούν να αντιστρέψουν την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα χρήματα θα κατανεμηθούν μεταξύ του ταμείου πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και των γυναικών του ΟΗΕ, και τουλάχιστον το 30% των χρημάτων πρέπει να δοθεί σε τοπικές οργανώσεις υπό την ηγεσία γυναικών που αποτρέπουν τη βία και βοηθούν τα θύματα να έχουν ιατρική και νομική βοήθεια, οικογενειακό προγραμματισμό και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
naftemporiki.gr