Μία φιλόδοξη «πράσινη» ατζέντα περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με ένα μεγάλο τμήμα αυτού του σχεδίου να αφορά θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θέμα που στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει βρει κεντρικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο, παρά το ότι εκτός συνόρων ανάλογες συζητήσεις κυριαρχούν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έχει δηλώσει πως θα επαναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Μία φιλόδοξη «πράσινη» ατζέντα περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με ένα μεγάλο τμήμα αυτού του σχεδίου να αφορά θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θέμα που στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει βρει κεντρικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο, παρά το ότι εκτός συνόρων ανάλογες συζητήσεις κυριαρχούν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έχει δηλώσει πως θα επαναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μιλούσε για την «επανάσταση της καθαρής ενέργειας», με στόχο να αντιμετωπιστούν «μεγάλα προβλήματα με μεγάλες ιδέες». Μπορεί βεβαίως εντός συνόρων μέσα σε μία αμείλικτη καθημερινότητα -όπου κυριαρχεί το άγχος για την πανδημία αλλά και για τις επιπτώσεις που θα αφήσει στην οικονομία- να μην είναι εύκολο να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Ωστόσο θα πρέπει αυτό το θέμα να τεθεί στον δημόσιο διάλογο και να υπάρξουν εμπεριστατωμένες απόψεις για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθηθεί. H «πράσινη μετάβαση» δεν είναι ένας γενικόλογος όρος, αποκομμένος από τις ανάγκες των πολιτών.
Αφορά τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αξιοποίηση του δυναμικού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, την ανάπτυξη προσβάσιμων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και πολλά ακόμα. Η κυβέρνηση μιλά, μεταξύ άλλων, για ένα ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με επενδύσεις σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης σε συνδυασμό με αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ίδρυση Εθνικού Συστήματος Μόνιμης Παρακολούθησης ειδών και βιοτόπων και επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έρθουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να δώσουν ώθηση σε ένα φιλόδοξο σχέδιο «πράσινης ανάπτυξης». Αρκεί να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη νέων ιδεών και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος στον τρόπο αξιοποίησης αυτών των χρημάτων.