Η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση που προωθεί το υπ. Εσωτερικών, με στόχο την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσω κυρίως της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη Αττικής με 50 Δημάρχους της Αττικής και τον υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη.
Η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση με στόχο την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσω της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων ήταν το κεντρικό θέμα τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με 50 δημάρχους και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο.
Λιβάνιος: Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων
Ο υφυπουργός Εσωτερικών ενημερώνοντας για τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, επισήμανε πως στο επίκεντρο είναι ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. «Θέλουμε εφαρμόσιμες λύσεις και όχι ασκήσεις επί χάρτου και σ΄αυτό το πλαίσιο έχουμε την ευκαιρία ως κράτος να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. Το κράτος πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο καθώς οι καλύτεροι γνώστες των τοπικών προβλημάτων είναι οι αυτοδιοικητικές αρχές», τόνισε. Παράλληλα ανέφερε πως οι δρομολογούμενες ρυθμίσεις θα σχετίζονται και με άλλα ζητήματα όπως ο τρόπος λειτουργίας των οργανισμών εποπτείας και ελέγχων, η μητροπολιτική λειτουργία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, η μεταφορά και ψηφιοποίηση νευραλγικών δομών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πατούλης: Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
Ο περιφερειάρχης εξήρε τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην παρούσα υγειονομική κρίση, και παρέθεσε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει πράξη την έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων. «Οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, ενωμένοι σαν μία γροθιά, έχουμε την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συμβάλλουμε ώστε να γίνει επιτέλους πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, προς όφελος των πολιτών» τόνισε και πρόσθεσε:
«Στόχος μας πρέπει να είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών και σ΄αυτό το πλαίσιο πρέπει να «τρέξουμε» τις μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν διαχρονικές παθογένειες, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών. Ανέφερε ότι και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, είναι έτοιμοι να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τη σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων, την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αυτοδιοίκησης αλλά και την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της υποστελέχωσης των φορέων της Αυτοδιοίκησης».
Τα αιτήματα των δημάρχων
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν στον υφυπουργό Εσωτερικών σειρά ζητημάτων τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, με κυρίαρχα την έλλειψη πόρων και προσωπικού, την ανάγκη βελτίωσης της καταστατικής θέσης των αιρετών όπως και των χαμηλών αποζημιώσεων που λαμβάνουν σε σχέση με διοικητικούς λειτουργούς που υπηρετούν σε υπουργεία, την ανάγκη επανεργοποίησης της δημοτικής αστυνομίας. Παράλληλα κάλεσαν τον υφυπουργό να επεξεργαστεί αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς διευκόλυνση των οφειλετών, ειδικά τώρα την περίοδο της πανδημίας αλλά και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των Δήμων.