Κοινωνία
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 09:23

Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται το ΕΣΥ- Από τι εξαρτάται η χαλάρωση των μέτρων

Εξαιρετικά δύσκολο εκτίμησε το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας την 1η Δεκεμβρίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και πιθανή μικρή παράταση των μέτρων, ενώ υποστήριξε πως δεν υπήρχε περίπτωση να αποφεύγαμε το δεύτερο κύμα.

Εξαιρετικά δύσκολο εκτίμησε το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας την 1η Δεκεμβρίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και πιθανή μικρή παράταση των μέτρων, ενώ υποστήριξε πως δεν υπήρχε περίπτωση να αποφεύγαμε το δεύτερο κύμα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση είναι πως τις όποιες αποφάσεις για άρση ή παράταση των περιορισμών θα τις υποδείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ειδικοί, κάτι που ανέπτυξε επίσης χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως αναγνωρίζει τη γενική προσδοκία να ανοίξει η αγορά καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, υπογράμμισε ωστόσο πως «το διακύβευμα είναι η υγεία όλων, η προστασία από αυτή την ύπουλη απειλή, που δεν ξεχωρίζει πλέον ηλικίες».

Παράταση μίας εβδομάδας πρότεινε σήμερα ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι απαιτείται παράταση των μέτρων του lockdown μέχρις τις 7 Δεκεμβρίου ώστε να γίνει ξεκάθαρη η σταθεροποίηση της μείωσης των κρουσμάτων- κι έπειτα σειρά έχει η συντεταγμένη και σταδιακή παράταση των μέτρων.

Την ίδια πρόταση έκανε λίγο αργότερα μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος εκτίμησε πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας, επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.
«Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα», δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

 Ενδείξεις αποκλιμάκωσης 

Για τάσεις μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έκαναν λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε πως «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση. Ίσως αρχίζουμε μάλιστα να βλέπουμε και μια ύφεση στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων».

Η κ. Παπαευαγγέλου μάλιστα, μιλώντας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως συγκρίνοντας τα νέα κρούσματα μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, «τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα που έχουμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχουν τάσεις μείωσης».

«Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 4.500 κρούσματα και αυτή που μόλις τελείωσε περίπου 4.400. Αναφορικά δε με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία, έχουμε μια σταθεροποίηση σε περίπου 400 εισαγωγές κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε πως όσο μειώνονται τα κρούσμστα θα μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή η αποκλιμάκωση απαιτεί ένα διάστημα κατά το οποίο το ΕΣΥ θα πιέζεται σημαντικά.  «Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» εξήγησε. 

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα 

Για μια δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα μίλησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.   «Αναμένουμε αύξηση θανάτων-διασωληνωμένων και σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας αναφέροντας επίσης πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως στην παρούσα φάση στην Ελλάδα ο κορωνοϊός έχει σταθερά μεγάλη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 εμώ δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στους 19-39 ετών. 

Η ασφυξία που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, η οποία παλεύει καθημερινά να βρει λύσεις ώστε να αποσυμφορηθούν. Η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ. «Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι», είπε. 

Στο ίδιο πνεύμα και εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι «τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» η κ. Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι «θα πρέπει να μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα. Να επιπεδώσουμε όπως λέμε την καμπύλη, ακόμα και αν δυσκολευτήκαμε να το κάνουμε αυτό πολύ περισσότερο από ότι την προηγούμενη άνοιξη». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.388 νέα κρούσματα (μειωμένα σε σχέση με τα 1.498 που ανακοινώθηκαν προχθές), με την Αττική να έχει 252, τη Θεσσαλονίκη 300, τη Μαγνησία 124, την Πέλλα 88, την Ημαθία 65 και την Καβάλα 51. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα μειωμένα κρούσματα είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά μειωμένων τεστ που διενεργήθηκαν, τα οποία ανήλθαν σε μόλις 11.209 και είναι τα λιγότερα από την 1η Νοεμβρίου. Ο δείκτης θετικότητας των τεστ είναι ιδιαίτερα, αυξημένος στο 12,4%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 93.006. Υψηλός, όμως, παραμένει ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ με 549 διασωληνωμένους. Μόνο χθες το 86% των ΜΕΘ Covid-19 ήταν καλυμμένες σε όλη τη χώρα. Μεγάλος, όμως, ήταν και πάλι ο αριθμός των θανάτων, καθώς χθες κατέληξαν 84 ασθενείς, με το σύνολο των θανόντων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στους 1.714 από την έναρξη της πανδημίας.

naftemporiki.gr