Κόσμος
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 15:08

Η Ευρώπη ελπίζει στα μαζικά τεστ για την χαλάρωση των μέτρων

Καθώς η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με πολλές χώρες να έχουν υιοθετήσει διαφορικών μορφών lockdown και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκτιμάει πως έρχονται έξι δύσκολοι μήνες, ένα ερώτημα παραμένει.

Καθώς η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με πολλές χώρες να έχουν υιοθετήσει διαφορικών μορφών lockdown και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκτιμάει πως έρχονται έξι δύσκολοι μήνες, ένα ερώτημα παραμένει.

Πώς θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενόψει της εορταστικής περιόδου;

Με το εμβόλιο να στέλνει θετικά μηνύματα πως πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, χωρίς, ωστόσο, αυτό να τοποθετείται στο κοντινό μέλλον, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να σώσουν τα Χριστούγεννα, την αγορά και το λιανεμπόριο χαλαρώνοντας τα μέτρα ώστε να δοθεί μια ανάταση στους ήδη κουρασμένους πολίτες.

Στην προσπάθεια αυτή, αναζητείται τρόπος συντονισμού των ευρωπαϊκών χωρών για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κάποιες χώρες όμως δοκιμάζουν και ένα διαφορετικό τρόπο, τα μαζικά τεστ.

Την Παρασκευή, η Αυστρία δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει σε τεστ κορωνοϊού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, ξεκινώντας από τους δασκάλους και τα σώματα ασφαλείας, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η χώρα στράφηκε σε αυτή τη λύση στοχεύοντας στην μερική άρση του lockdown ούτως ώστε να επιτρέψει στους πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί. Ο στρατός θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

«Τα μαζικά τεστ θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην μάχη μας κατά της πανδημίας. Και κάνοντάς τα θέλουμε να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στους πολίτες να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εκτιμώντας ότι «λίγα λεπτά για ένα τεστ θα μπορούσαν να αποτρέψουν ολόκληρες εβδομάδες lockdown».

Πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, έχουν υιοθετήσει προγράμματα  μαζικών ελέγχων Covid-19 ως ένα μέσο για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο ιός στον πληθυσμό τους. Τέτοια προγράμματα, ωστόσο, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μονάχα τον τελευταίο καιρό στις χώρες της Δύσης.

Η Σλοβακία εξέτασε ολόκληρο τον πληθυσμό της το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και πρόκειται να εξετάσει εκ νέου όλους του Σλοβάκους πολίτες μεταξύ των ηλικιών 10-65 πριν από τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση της χώρας θα θέσει σε απομόνωση στην οικία του όποιο πολίτη εντοπιστεί θετικός στον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ίγκορ Μάτοβιτς.

Στην Ιταλία αναμένεται επίσης μέσα στο Σαββατοκύριακο να εξεταστεί ο πληθυσμός ολόκληρης της επαρχίας του Τιρόλο, στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για 350.000 Ιταλούς.

Παρόμοια τακτική και στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, στην ανατολική Γαλλία, όπου οι αρχές οργανώνονται για μαζικούς ελέγχους τον επόμενο μήνα. Η περιοχή έχει παραγγείλει δύο εκατομμύρια τεστ και ξεκίνησε προσλήψεις 10.000 εργαζομένων που θα στελεχώσουν τα 1.000 κέντρα που θα «τρέξουν» τους ελέγχους τον επόμενο μήνα.

«Όταν κάποιος προσέρχεται για να εξεταστεί για τον κορωνοϊό είναι πια πολύ αργά. Αποφασίζουμε να κάνουμε το τεστ γιατί νιώθουμε άρρωστοι και έχουμε συμπτώματα, όμως στο μεταξύ και μέχρι να διαγνωστούμε θετικοί μεταδίδουμε τον ιό στους άλλους», παρατήρησε ο πρόεδρος της γαλλικής περιοχής, Λοράν Βοκιέ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι τώρα «τρέχουν» προγράμματα μαζικών ελέγχων Covid-19 χρησιμοποιούν το τεστ αντιγόνου, γνωστό και ως rapid test, το οποίο είναι λιγότερο ακριβές από το χρησιμοποιούμενο ευρέως PCR τεστ.

Τα rapid test είναι γενικά αποτελεσματικά στην ανίχνευση περιπτώσεων όταν είναι σε ιδιαίτερα μεταδοτική φάση, αλλά γίνονται λιγότερο ακριβή καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.

Παρόλα αυτά συστήνονται για τις περιπτώσεις των μαζικών ελέγχων καθώς είναι αρκετά φθηνά και σε μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικά. Ορισμένοι ειδικοί τα βλέπουν ως ένα εργαλείο που μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να αποφύγει τους οικονομικά επιβλαβείς περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγράψει πάνω από 106. 000 θανάτους λόγω κορωνοϊού από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ένα μεγάλο ντιμπέιτ αναφορικά με τα τεστ, αφορά το αν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρους τους πληθυσμούς, ή, αντίθετα, να διατίθενται για το προσωπικό σε νοσοκομεία, αστυνομικές υπηρεσίες και σχολεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι τα τεστ είναι καλύτερα στην ανίχνευση λοιμώξεων προτού οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα ή λίγο μετά.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές προτείνοντας τον μαζικό έλεγχο με τη χρήση rapid test σε περιοχές όπου ο ιός είναι σε έξαρση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μαζικούς ελέγχους στο Λίβερπουλ στις 6 Νοεμβρίου και σκοπεύει να τους επεκτείνει και σε άλλες πόλεις. Σημειώθηκε όμως μικρή πρόοδος.  Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, μόλις 160.000 από τα 900.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ είχαν υποβληθεί σε τεστ. Περίπου 770 άτομα έχουν εντοπιστεί θετικά.

Στην Σλοβακία από την άλλη οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδέψει για να αγοράσουν αρκετά τεστ για τον πληθυσμό της, ύψους 5,5 εκατομμυρίων, αντιστοιχούν στο ποσό εσόδων που χάνει η οικονομία σε μια μέρα lockdown.

Επίσης, σε περιοχές όπου το κράτος έχει επαναλάβει τους μαζικούς ελέγχους, το ποσοστό θετικότητας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%, ισχυρίζεται η κυβέρνηση της χώρας. Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό θετικότητας της Σλοβακίας είναι σήμερα περίπου το μισό από το επίπεδο που ήταν πριν από την έναρξη των ελέγχων ευρείας κλίμακας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal