Κόσμος
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 21:31

Εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν ομολογεί η Αυστραλία

Η Αυστραλία παραδέχτηκε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν από το 2005 ως το 2016. Έρευνα που κράτησε τέσσερα χρόνια, αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις δολοφονίες τουλάχιστον 39 ατόμων και της «βάναυσης κακοποίησης» άλλων δύο. Περιλαμβάνουν αδικήματα όπως σκόπιμη δολοφονία, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση αμάχων.

Η Αυστραλία παραδέχτηκε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν από το 2005 ως το 2016. Έρευνα που κράτησε τέσσερα χρόνια, αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις δολοφονίες τουλάχιστον 39 ατόμων και της «βάναυσης κακοποίησης» άλλων δύο. Περιλαμβάνουν αδικήματα όπως σκόπιμη δολοφονία, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση αμάχων.

Ο αρχηγός της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμη,ς Στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, είπε ότι υπήρξε μια «κουλτούρα πολεμιστών» μεταξύ ορισμένων μελών των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν. Ένα φερόμενο περιστατικό, οι λεπτομέρειες του οποίου έχουν συνταχθεί για την προστασία των ταυτοτήτων των εμπλεκομένων, αναφέρεται στο έγγραφο ως «πιθανώς το πιο επαίσχυντο επεισόδιο στη στρατιωτική ιστορία της Αυστραλίας».

Η τετραετής έρευνα της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (ADF) σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν αναφέρει ότι ορισμένοι διοικητές περιπολίας, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ως «ημίθεοι», απαιτούσαν από τους κατώτερους στρατιώτες να πυροβολούν κρατούμενους για να επιτύχουν την πρώτη τους δολοφονία, σε μια διαδικασία γνωστή ως «αιματοχυσία». Η έκθεση παρουσιάζει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι όπλα ή φορητά ραδιόφωνα στη συνέχεια φέρεται ότι τοποθετήθηκαν μερικές φορές από ένα σώμα για να φαίνεται ότι το άτομο είχε σκοτωθεί σε δράση.

Καμία από τις 39 δολοφονίες δεν συνέβησαν σε μάχη

Σύμφωνα με την έκθεση, καμία από τις 39 φερόμενες παράνομες δολοφονίες δεν συνέβησαν στη μάχη, και οι Αφγανοί που πέθαναν δεν ήταν μαχητές. Ο Κάμπελ «ειλικρινά και ανεπιφύλακτα» ζήτησε συγγνώμη από τον Αφγανιστάν για τη συμπεριφορά που φέρεται στην έκθεση. «Θα είχε καταστρέψει τις ζωές των αφγανικών οικογενειών και κοινοτήτων, προκαλώντας αμέτρητο πόνο και ταλαιπωρία», είπε.

Το πόρισμα της έρευνας αναφέρει ότι στα εγκλήματα πολέμου συμμετείχαν συνολικά 25 νυν ή πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας. Υπάρχουν μάλιστα συγκλονιστικά στοιχεία ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και δύο αγόρια 14 ετών, που οι Αυστραλοί στρατιώτες τους έκοψαν το λαιμό, εικάζοντας ότι είναι υποστηρικτές των Ταλιμπάν.

Ο ADF συνιστά στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP) να ερευνήσει 19 άτομα από τις Αυστραλιανές Ειδικές Δυνάμεις για 36 υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της σκληρής μεταχείρισης μη μαχητών στο Αφγανιστάν μεταξύ του 2009 και του 2013. Ο Κάμπελ είπε ότι είχε αποδεχτεί όλες τις 143 συστάσεις της έρευνας.

Μερικοί κατηγορούμενοι εξακολουθούν να είναι στρατιωτικοί. Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε έρευνα από την Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη, υπό την ηγεσία του στρατηγού Πολ Μπρέρεντον, για τη διερεύνηση ισχυρισμών ότι οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας «παραβίασαν το νόμο της ένοπλης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν μεταξύ 2005 και 2016».

 

Για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν έχουν κατηγορηθεί στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τους συνεργάτες της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους Αμερικανικούς στρατιωτικούς εισαγγελείς, μια ομάδα στρατιωτών του Στρατού των ΗΠΑ σκότωσε Αφγανούς πολίτες «για χόμπι» από τον Ιανουάριο του 2010.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Politico, Reuters.