Υγεία
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 12:56

Ποιες οι μεγάλες προκλήσεις στην παραγωγή του εμβολίου της Moderna

H ανακοίνωση της Moderna πως το πειραματικό εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προφύλαξη από τη νόσο Covid-19 τροφοδότησε την αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

H ανακοίνωση της Moderna πως το πειραματικό εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προφύλαξη από τη νόσο Covid-19 τροφοδότησε την αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η είδηση ήρθε λίγες μέρες μετά από τα πρώτα καλά νέα στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και αφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊου, καθώς Pfizer και  BioNTech είχαν ανακοινώσει πως το πειραματικό τους εμβόλιο είναι κατά 90% αποτελεσματικό.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τη διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης για το υποψήφιο mRNA εμβόλιο της Moderna έναντι της COVID-19 (mRNA-1273).

Τα καλά νέα από τις δοκιμές ακολούθησαν σύντομα οι ανησυχίες για τα πρακτικά ζητήματα της παραγωγής και διανομής του εμβολίου που θα λάβει τελικώς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Το εμβόλιο, άλλωστε, πέρα από τις ιδιαίτερες και απαιτητικές συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να διατηρηθεί (το εμβόλιο των Pfizer και  BioNTech, για παράδειγμα χρειάζεται θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου), θα χρειαστεί να διανεμηθεί σε πληθυσμό περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Η ελβετική φαρμακευτική Lonza, η οποία συνεργάζεται με την Moderna, υποστηρίζει ότι στοχεύει στην παραγωγή 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου ετησίως.

Η Moderna έχει θέσει ως στόχο για το 2021 να παράξει συνολικά 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις.  Δεδομένου όμως ότι, όπως και το εμβόλιο των Pfizer και  BioNTech, το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής αποτελείται από δύο ενέσεις, δηλαδή δύο δόσεις, γίνεται κατανοητό ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνο μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μεγάλες προκλήσεις 

Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι φαρμακευτικές, ο πρόεδρος της Lonza Άλμπερτ Μπένι απαρίθμησε στο CNBC αυτές τις προκλήσεις αναφέροντας την περιορισμένη δυναμικότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων, την αναγκαιότητα πρόσθετων επενδύσεων σε εγκαταστάσεις, την ταχύτητα με την οποία οφείλουν να κινούνται οι διαδικασίες παραγωγής αλλά και την χρήση των σωστών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών, το καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά τις συνθήκες αποθήκευσης.

Η διανομή του εμβολίου της Moderna πρακτικά προμηνύεται ευκολότερη από αυτό των Pfizer και BioNTech διότι δεν απαιτεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.

Το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακυετικής μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που χρειάζεται να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες σε κανονική ψύξη.

naftemporiki.gr