Auto
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 10:17

Βρετανία: Απαγορεύει την πώληση οχημάτων με ορυκτά καύσιμα από το 2030

Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πώληση καινούργιων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών από το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ως μέρος της «πράσινης επανάστασης» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον» για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πώληση καινούργιων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών από το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ως μέρος της «πράσινης επανάστασης» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον» για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο θανατηφόρα κρίση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για το Brexit και την αποχώρηση του πρεσβύτερου συμβούλου του, θέλει να υπογραμμίσει τα πράσινα διαπιστευτήριά του, ελπίζοντας να αποκαταστήσει την εικόνας της κυβέρνησής του.

«Τώρα είναι η ώρα να προγραμματίσουμε μια πράσινη ανάκαμψη, με θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης που θα δώσουν στους ανθρώπους την ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι βοηθούν να καταστεί η χώρα πιο καθαρή, πιο πράσινη και πιο όμορφη», δήλωσε ο Τζόνσον σε στήλη που δημοσιεύθηκε στους Financial Times χθες Τρίτη.

Η Βρετανία πέρυσι έγινε η πρώτη χώρα του G7 που έθεσε στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ο οποίος θα απαιτήσει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί ταξιδεύουν, χρησιμοποιούν ενέργεια και τρέφονται.

Συνολικά, το σχέδιο θα ενεργοποιήσει 12 δισ. λίρες κυβερνητικών κεφαλαίων, με τριπλάσιο ποσό από τον ιδιωτικό τομέα και θα δημιουργήσει και θα υποστηρίξει 250.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης έως το 2030, σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Η νέα ημερομηνία απαγόρευσης των νέων βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων οχημάτων είναι κατά 5 χρόνια νωρίτερη από τη δέσμευση για το 2035 που ανακοίνωσε ο Τζόνσον τον Φεβρουάριο. Η πώληση υβριδικών αυτοκινήτων και φορτηγών θα απαγορευτεί από το 2035 βάσει του νέου σχεδίου.

Επιπλέον 200 εκατ. λίρες θα δημιουργήσουν βιομηχανικές ομάδες που θα συγκεντρώνουν τεχνολογία για τη σύλληψη, αποθήκευση και χρήση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Άλλοι δύο κόμβοι είναι προγραμματισμένοι έως το 2030, αυξάνοντας τη συνολική επένδυση στην τεχνολογία σε 1 δισ. λίρες.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αυξήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια της Βρετανίας στα 40 gigawatts έως το 2030, από περίπου 10 GW επί του παρόντος, δεσμεύτηκε για έργα έως 500 εκατομμύρια λίρες που θα δοκιμάσουν τη χρήση υδρογόνου, μεταξύ άλλων στη θέρμανση και στο μαγείρεμα στα σπίτια.

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων μεγάλης και μικρής κλίμακας.

Τα σχέδια του Τζόνσον χαιρετίστηκαν ευρέως από τη βιομηχανία.

«Θέτει την αφετηρία για τεράστιες ευκαιρίες επενδύσεων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και στις «πράσινες» θέσεις εργασίας και μπορεί να διαμορφώσει μια πραγματική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Τζος Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.

Πηγή: Reuters