Κόσμος
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2007 16:07

Έκρυθμη η κατάσταση στο Μογκαντίσου της Σομαλίας

Τουλάχιστον 27.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Μογκαντίσου από τον Ιούνιο εξαιτίας των καθημερινών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, ανακοίνωσαν υπηρεσίες του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι τα παιδιά που ζουν στην περιοχή κινδυνεύουν από τις νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί, όπως και το κλείσιμο των δρόμων λόγω των συγκρούσεων, εμποδίζουν τους ενήλικες που ζουν στο Μογκαντίσου να πάνε στην εργασία τους ή να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα και τα παιδιά να πάνε σχολείο, σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη σομαλική πρωτεύουσα τον Ιούνιο και 21.000 τον Ιούλιο εν μέσω των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της υποστηριζόμενης από την Αιθιοπία μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας και των ισλαμιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον 20 παιδιά σκοτώθηκαν τον Ιούλιο από τις συγκρούσεις στο Μογκαντίσου.

Περίπου 125.000 από τους 400.000 πολίτες που είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα φέτος τη σομαλική πρωτεύουσα επέστρεψαν αργότερα, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν έξω από το Μογκαντίσου είναι εξίσου επικίνδυνες, κατέληξε ο Ρέντμοντ της UNHCR.