Την απόγνωση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης εκφράζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, θέτοντας ζήτημα διαγραφής υποχρεώσεων και όχι απλώς αναστολής τους για τη νέα χρονιά, γράφει ο Γιώργος Χατζηλίδης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Την απόγνωση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης εκφράζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, θέτοντας ζήτημα διαγραφής υποχρεώσεων και όχι απλώς αναστολής τους για τη νέα χρονιά.
Το ΒΕΘ τονίζει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και του lockdown είναι βαριές και ασήκωτες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει υποχρεωτικά αλλά για όσες παραμένουν σε λειτουργία. «Πώς είναι δυνατόν αλήθεια να λειτουργήσει μια επιχείρηση που προμηθεύει επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όταν όλες έχουν κλείσει;», διερωτάται εύλογα το ΒΕΘ και, παρότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την αγορά, ζητεί στοχευμένα μέτρα προστασίας, ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που τις περισσότερες φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με το ΒΕΘ, θα πρέπει να προβλεφθούν ειδικά κονδύλια για τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, τα οποία θα απορροφούνται με πολύ απλές διαδικασίες και κυρίως θα αφορούν επιδοτήσεις και όχι δάνεια, έστω και με ευνοϊκούς όρους. «Κανείς να μη μείνει πίσω», είναι το βασικό μήνυμα του ΒΕΘ. Σε μια τόσο μεγάλη κρίση αυτό ακούγεται σαν ευχολόγιο. Μακάρι, έστω στο μεγαλύτερο μέρος του, το μήνυμα να γίνει πράξη...