Απόψεις
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 08:00

Δεν είναι τετραγωνισμός του κύκλου

Συγγνώμη, αλλά η πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για «μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δεν προϋποθέτει τη συνάθροιση 1+6 ατόμων, χώρια τους αστυνομικούς και τους δημοσιογράφους; Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα είναι παράνομη; Ποιος θα θεωρηθεί διοργανωτής της συνάθροισης, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο;Κάτι δεν πάει καλά, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Συγγνώμη, αλλά η πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για «μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δεν προϋποθέτει τη συνάθροιση 1+6 ατόμων, χώρια τους αστυνομικούς και τους δημοσιογράφους; Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα είναι παράνομη; Ποιος θα θεωρηθεί διοργανωτής της συνάθροισης, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο;

Κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν δύο θέματα διακριτά. Το υγειονομικό και το πολιτικό, που γίνονται ένα και παρουσιάζονται σαν το διασημότερο πρόβλημα στην ιστορία των Μαθηματικών. Τον τετραγωνισμό του κύκλου. Κι αυτό γιατί ορίζεται η μέθοδος. Αποκλειστική χρήση κανόνα και διαβήτη. Αποκλειστικά με απαγορεύσεις, που βρίσκουν ζωή σε μαύρα μεσάνυχτα.

Αν χρησιμοποιήσουμε άλλα γεωμετρικά όργανα ή αν εφαρμόσουμε τεχνικές του απειροστικού λογισμού, το πρόβλημα λύνεται. Παραβιάζονται, όμως, οι περιορισμοί που είχαν τεθεί για τη λύση του. Ε, και; Ούτε στη δημοκρατία ούτε στη φύση υπάρχουν αδιέξοδα.

Για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής καθαυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί.

Θέσεις διατυπώνονται αρκετές. Της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία συνυπογράφει η πρόεδρος Εφετών, των καθηγητών Αλιβιζάτου, Μανιτάκη και Βενιζέλου, της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Θέσεις και αντιθέσεις, λίγα μόνο 24ωρα μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εφιστά την προσοχή στα κράτη-μέλη για τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 496 ευρωβουλευτές ζητούν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».

Πολύ ωραία, διάλεξαν τη σωστή επέτειο για να επιβάλουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Διότι ακόμα και αν κάποιος δεχθεί την απαγόρευση για την πορεία, στο σύνολο της χώρας ρίχνει λάδι στη φωτιά, μετατοπίζοντας την πολιτική συζήτηση από του ΕΣΥ τη γιατρειά.