Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 13:31
Χάκερ από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, οι οποίοι φαίνονται να υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις τους, στοχεύουν οργανισμούς οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε εμβόλια για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τη Microsoft. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, μια ομάδα από τη Ρωσία γνωστή ως Strontium και δύο βορειοκορεατικές ονόματι Zinc και Cerium εμπλέκονταν σε πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις.
Χάκερ από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, οι οποίοι φαίνονται να υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις τους, στοχεύουν οργανισμούς οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε εμβόλια για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τη Microsoft.
Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, μια ομάδα από τη Ρωσία γνωστή ως Strontium και δύο βορειοκορεατικές ονόματι Zinc και Cerium εμπλέκονταν σε πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις.
Η Microsoft, η οποία αναπτύσσει και λογισμικά κυβερνοασφαλείας, ανέφερε ότι είχε εντοπίσει απόπειρες παραβίασεης των συστημάτων επτά φαρμακευτικών. Επίσης, στοχεύτηκαν ερευνητές που δουλεύουν πάνω σε εμβόλια οι οποίοι βρίσκονται στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Η Microsoft ανέφερε πως η ρωσική ομάδα χρησιμοποίησε «brute force» τακτικές, προσπαθώντας να εισέλθει σε λογαριασμούς χρησιμοποιώντας εκατομμύρια διαφορετικούς κωδικούς. Μια από τις βορειοκορεατικές ομάδες έστειλε emails παριστάνοντας αξιωματούχους του ΠΟΥ, προκειμένου να ξεγελάσει άτομα ώστε να αποκαλύψουν τα στοιχεία εγγραφής τους. Οι περισσότερες προσπάθειες απέτυχαν, μα η Microsoft προειδοποίησε ότι κάποιες ήταν επιτυχείς.
Η Ρωσία στο παρελθόν έχει αρνηθεί πως στοχεύει έρευνες πάνω σε εμβόλια. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα για αντίστοιχες δραστηριότητες, κάτι που Λαϊκή Δημοκρατία έχει επίσης διαψεύσει.
Η Microsoft χαρακτηρίζει τις κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε υγειονομικούς οργανισμούς που μάχονται ενάντια στην πανδημία «ασυνείδητες» και τόνισε πως θα έπρεπε να καταδικαστούν από όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Όπως σημείωσε η εταιρεία, οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς πρόσφατα είχαν λάβει χώρα επιθέσεις με ransomware κατά νοσοκομείων και οργανισμών στις ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα στην πανδημία είχαν υπάρξει επιθέσεις κατά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπρνο στην Τσεχία, του συστήματος των νοσοκομείων του Παρισιού, των συστημάτων των νοσοκομείων της Ισπανίας, νοσοκομείων στην Ταϊλάνδη, κλινικών στο Τέξας των ΗΠΑ, υγειονομική υπηρεσία στο Ιλινόι και διεθνείς φορείς όπως ο ΠΟΥ. Επίσης, όπως τόνισε, πρόσφατα στη Γερμανία μια γυναίκα στο Ντίσελντορφ αποτέλεσε τον ο πρώτο γνωστό θάνατο εξαιτίας κυβερνοεπίθεσης σε νοσοκομείο.