Ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση του β' κύματος του κορωνοϊού, οι πρώτες αχτίδες φωτός για την αντιμετώπιση του ιού σκορπούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους επιστήμονες, οι οποίοι επιτέλους βλέπουν την άρκη του τούνελ.
Ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση του β' κύματος του κορωνοϊού, οι πρώτες αχτίδες φωτός για την αντιμετώπιση του ιού σκορπούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους επιστήμονες, οι οποίοι επιτέλους βλέπουν την άρκη του τούνελ.
Τη Δευτέρα, οι Pfizer - BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους παρέχει ανοσία κατά τουλάχιστον 90%. Αμέσως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να κλείσει συμφωνία για την παραλαβή 300.000.000 δόσεων, οι οποίες θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη.
Το ερώτημα είναι όμως, πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΜΠΕ, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φθάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους.
Η κυβέρνηση δε, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει την ανοσία έναντι του ιου και η οποία θα βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη των περιοριστικών μέτρων.
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού» διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι η Κομισιόν -πέραν της συμφωνίας με τις Pfizer και BioNTech- έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με τις AstraZeneca, Sanofi καιJohnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax.
Τι προβλέπουν οι συμφωνίες προαγοράς
Ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, η Συμφωνία Προαγοράς προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων.
«Της έγκρισης της συμφωνίας από την Κομισιόν έπεται η αποδοχή ή μη από τα κράτη μέλη εντός πέντε ημερών και στη συνέχεια υπογράφεται η συμφωνία» διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Αποσαφήνισε δε, ότι η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν, κατόπιν έγκρισης και γνωμοδότησης από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Καταρχάς, από τις συμφωνίες προαγοράς προσβλέπουμε στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου από τη μη παραγωγή ενός εμβολίου και την παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών ποσοτήτων εμβολίων, σε συγκεκριμένο χρόνο. Η κάθε συμφωνία περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό δόσεων. Η κατανομή στα κράτη-μέλη γίνεται σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση όλων των κρατών στα εμβόλια. Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε. έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διασφαλίζει ικανές και επαρκείς ποσότητες για κάθε χώρα».
Η διαπραγμάτευση για την τιμή
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η τελική τιμή κάθε εμβολίου είναι ενιαία για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει στο κόστος κτήσης των εμβολίων, αφού χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τους.
Χθες, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε ότι το κόστος εμβολιασμού θα είναι μηδενικό για τους Έλληνες πολίτες, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, στο οποίο όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση.
naftemporiki.gr