Κόσμος
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 18:59

Ισπανία: Επίδειξη αρνητικού τεστ από χώρες υψηλού κινδύνου - Εκτός λίστας η Ελλάδα

Τεστ κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της καθιερώνει η Ισπανία, σε ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες  υψηλού κινδύνου από τις 23 Νοεμβρίου. Εκτός λίστας -προς το παρόν - Ελλάδα, Νορβηγία και Φινλανδία. Η χώρα της ιβηρικής θεσπίζει την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού PCR 72 ωρών.

Τεστ κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της καθιερώνει η Ισπανία, σε ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες  υψηλού κινδύνου από τις 23 Νοεμβρίου. Εκτός λίστας -προς το παρόν - Ελλάδα, Νορβηγία και Φινλανδία. Η χώρα της ιβηρικής θεσπίζει την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού PCR 72 ωρών.

Αυτό ανακοινώθηκε αυτήν την Τετάρτη από το Υπουργείο Υγείας αφού ο αρμόδιος υπουργός, Σαλβαδόρ Ίλαμ το κοινοποίησε στους περιφερειακούς συμβούλους στο Διαπεριφερειακό Συμβούλιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών εντός Σένγκεν, θα ακολουθηθεί ο χάρτης κινδύνου που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων(ECDC). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αυτού του σώματος, όλες αυτές οι χώρες διατρέχουν τον μέγιστο κίνδυνο, εκτός από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, οι οποίες εκ των προτέρων θα είναι οι μόνες που εξαιρούνται από την παρουσίαση του τεστ. Για τρίτες χώρες, η αναφορά θα είναι η συσσώρευση ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, συμπληρωμένη βάσει των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Οι αρχές μπορούν να ζητήσουν από τον επιβάτη να πιστοποιήσει το αποτέλεσμα του τεστ. Το έγγραφο πρέπει να είναι το πρωτότυπο, γραμμένο στα Ισπανικά ή στα Αγγλικά και μπορεί να υποβληθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, όπως υποδεικνύεται από το υπουργείο.

Στις Κανάριες Νήσους, που έχουν πληγεί συγκριτικά λιγότερο από τον ιό, έχουν ήδη ξεκινήσει μια πρωτοβουλία έτσι ώστε οι τουρίστες που φτάνουν στο νησί να υποβληθούν σε τεστ πριν φτάσουν. Το μέτρο εγκρίθηκε στις 29 Οκτωβρίου και θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Νοεμβρίου. Καθορίζει πως χωρίς επίδειξη αρνητικού τεστ 72 ωρών, οι τουρίστες δεν θα γίνονται δεκτοί σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή εξοχικές κατοικίες. Σε αυτήν την περίπτωση, επηρεάζει τόσο τους υπηκόους όσο και τους αλλοδαπούς.

Σε κάθε περίπτωση, αμφισβητείται η χρησιμότητα αυτού του μέτρου. Όπως εξηγεί ο Πέδρο Γκουγιόν, μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας, σε περίπτωση μόλυνσης στην πτήση «κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το άτομο αυτό δεν επωάζει τον ιό και δεν τον διαδίδει στον προορισμό του». Είναι ένας τρόπος περιορισμού της άφιξης ασυμπτωματικών ασθενών, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση που θα αποτρέψει την είσοδο του παθογόνου στη χώρα. «Θα ήταν πιο χρήσιμο εάν, εκτός από τo αρνητικό PCR, επιβάλλετε καραντίνα 10 ημερών στον προορισμό», λέει ο Γκουγιόν, «στα πρότυπα των ασιατικών χωρών».

Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι για μήνες. Από το καλοκαίρι, ακόμη και αν και αποφασίστηκε να επιτραπεί η είσοδος τουριστών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να μην βλάψει τον κλάδο. Η Υπουργός Τουρισμού, Ρέγιες Μαρότο, ανακοίνωσε ήδη τον Σεπτέμβριο ότι τα τεστ από τρίτες χώρες ήταν μια προφύλαξη που αξιολογείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι, μαζί με τους ομολόγους της, θα προταθεί στην Επιτροπή.

Στο τέλος αυτού του μήνα, εννέα κράτη μέλη - Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, υπό την ηγεσία της Ισπανίας - υπέγραψαν κοινή δήλωση για να ζητήσουν ομοιόμορφα μέτρα για την κυκλοφορία των ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ και εισαγωγή, αλλά χωρίς ρητή αναφορά στα τεστ PCR. Αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε τη σύσταση στην οποία βασίζεται το μέτρο που ανακοινώνεται τώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País