Κόσμος
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2007 16:07

Περίπου 2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν καταφύγει στη Συρία

Σε περίπου 2 εκατομμύρια ανέρχεται οι αριθμός των Ιρακινών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους και εγκαταστάθηκαν στη Συρία λόγω των εχθροπραξιών.

Ο Αμπντούλ Καρίμ αλ-Ριχάουι, επικεφαλής του συριακού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι «καθημερινά περνάνε στη Συρία περίπου 2.000 Ιρακινοί» και λίγοι από αυτούς φεύγουν μετά την άφιξή τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που το δηλώνουν στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Συρία.

Σύμφωνα με τον αλ-Ριχάουι, οι Ιρακινοί αντιπροσωπεύουν το 10%,περίπου,ενός πληθυσμού που υπολογίζεται στα 18,5 εκατομμύρια και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει "κρίση εξαιτίας των προσφύγων" στην χώρα που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και τους Σύρους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής κυρίως με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα.

Οι Ιρακινοί δεν χρειάζονται άδεια εισόδου στην Συρία και μπορούν να διαμένουν νόμιμα για μέχρι τρεις μήνες πριν αναχωρήσουν για τουλάχιστον μία ημέρα και ξαναεπιστρέψουν έχονταν ανανεώσει το δικαίωμα για μία νέα παραμονή.