Κοινωνία
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 11:44

Κ. Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει «κόφτης» στην αποστολή sms στο 13033

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδεχόμενο «κόφτη» στην αποστολή sms στο 13033, ξεκαθάρισαν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδεχόμενο «κόφτη» στην αποστολή sms στο 13033, ξεκαθάρισαν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. 

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή SMS στο 13033, τονίζοντας ότι «Πρώτον, δεν υπάρχει κανείς κόφτης και δεύτερον, δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά». Όπως σημείωσε ο υπουργός, το 13033 δημιουργήθηκε για να διευκολυνθούν οι πολίτες από το να τυπώνουν χαρτιά και φόρμες. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν κάνει φραγή σε 5ψηφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033, συμπληρώνοντας ότι μεγάλο ρόλο παίζει το σήμα που παίζει κανείς.

Ωσόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός σημείωσε ότι το Σαββατοκύριακο τα SMS στο 13033 για κυκλοφορία στους δρόμους έφτασαν τα 8,6 εκατ. Πρόκειται για 4,7 εκατ. μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. 

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο (του λοκντάουν) ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» διευκρίνισε. 

«Το σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς, είχαμε ελάχιστες αρρυθμίες στην αρχή, αλλά αν ο πολίτης έχει κάνει φραγή στα πενταψήφια πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο για να τα λαμβάνει και να τα στέλνει» πρόσθεσε.  

«Δεν βλέπουμε εμείς τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα» ξεκαθάρισε δε. Όπως ανέφερε, τα περί 1 εκατ. μηνυμάτων για άθληση (6) που ανέφερε τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας ήταν κατά προσέγγιση. 

Ομοίως τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα «κόφτη» στον αριθμό μηνυμάτων που στέλνει ο κάθε πολίτης. Ακόμα, επεσήμανε ότι όπως και η μάσκα, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά τα sms, ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown και εξήγησε ότι είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται. «Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», δήλωσε. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (105,8), επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033. Οι πολίτες, όπως εξήγησε, στέλνουν το sms για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό.

Σχετικά με το θέμα των αυξημένων sms που εστάλησαν, είπε ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και άλλα περιστατικά όπως για παράδειγμα το πάρτι που έγινε εν μέσω καραντίνας σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μίλησε σχετικά με τις μετακινήσεις, διευκρινίζοντας πότε το 13033 μπορεί να «μπλοκάρει» κάποια μετακίνηση,. 
Όπως επεσήμανε, ναι μεν δεν υπάρχει όριο, αλλά το σύστημα μπορεί να δει ποιοι πολίτες στέλνουν SMS για πολλές μετακινήσεις και να μπλοκάρει την έξοδο του αποστολέα. 

Παράλληλα, σημείωσε την ισχύ απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, εκτός των δικαιολογιών μόνιμης εργασίας, κατοικίας και αγροτικών εργασιών. 

naftemporiki.gr