Κοινωνία
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 13:12

Αυτό που διεκδικούμε δεκαετίες τώρα, είναι η μοναδική λύση για το σήμερα

Τα λόγια περίσσεψαν. Τα χειροκροτήματα κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ οι οιμωγές των ασθενών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ αυξάνουν. Τι είπε το συνεπές υγειονομικό κίνημα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας;

Γράφει ο Ηλίας Π. Σιώρας
(Πρόεδρος Σωματείου Ευαγγελισμού
Γραμματέας ΕΙΝΑΠ)

Τα λόγια περίσσεψαν. Τα χειροκροτήματα κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ οι οιμωγές των ασθενών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ αυξάνουν. Τι είπε το συνεπές υγειονομικό κίνημα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας;

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. 30.000 τα κενά σε νοσοκομεία - ΚΥ και δομές πρόνοιας, σε καιρό ΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Αυτό άφησε η λαίλαπα των 3 μνημονίων των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

• Επαρκής χρηματοδότηση, που με στοιχεία δικά τους, όλο και μειωνόταν.

• Άμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ – ΜΕ Νεογνών που είναι αναγκαίες σε καιρό ΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες τις είχαν καθηλώσει ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ στις 500 – 600.

• Επείγουσα ενίσχυση της δωρεάν Π.Φ.Υ. Με δεδομένη την υποστελέχωση τους μέχρι και 50% και όχι πεσκέσια στις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες.

• Test, μαζικά επαναλαμβανόμενα test στον πληθυσμό και φυσικά στους υγειονομικούς.

• Επίταξη – με τη σωστή έννοια, των ιδιωτικών δομών υγείας που επί δεκαετίες βυζαίνουν τα ταμεία και τις οικονομίες του λαού. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση στους κλινικάρχες και στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.

Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν μας δέχονταν, αλλά μέσω υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών και φίλα προσκείμενων ΜΜΕ μας λοιδορούσαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούσε, στην πράξη έκανε ότι μπορούσε να αδρανοποιήσει το κίνημα με εκείνο το επικίνδυνο αφήγημα “θα λογαριαστούμε μετά”.

Το συνεπές κίνημα έσπασε απαγορεύσεις, τήρησε τα μέτρα προστασίας – αποκορύφωμα η συγκλονιστική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε ψυχές – παρενέβη σε όλα τα νοσοκομεία και στους χώρους εργασίας για μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού. Δεν σταματήσαμε στιγμή!

Ανάμεσα στα άλλα είχαμε να αντιμετωπίσουμε άκρατο αυταρχισμό από διοικήσεις, κλήσεις σε απολογία συνεπών υπαλλήλων επειδή ζητούσαν το αυτονόητο και άλλα. Κλασσική στιγμή ήταν, όταν στις 7 Απρίλη - παγκόσμια μέρα της Υγείας – στα περισσότερα νοσοκομεία έγινα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και εισέβαλαν τα ΜΑΤ στον Ευαγγελισμό για να εμποδίσουν τη ... διασπορά του ιού. Οι εργαζόμενοι τους έδιωξαν!

Το τρίμηνο Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο κάναμε παρεμβάσεις για τα ίδια ζητήματα, βλέποντας ότι το δεύτερο κύμα είναι προ των πυλών, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα: Στον τουρισμό, στα πλοία, τα λεωφορεία και τα άλλα Μ.Μ.Μ.

Οι επισημάνσεις μας δεν ακούστηκαν. Έγιναν και εδώ και στις άλλες χώρες, οι εντολές των tour operators, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων.

Την ίδια περίοδο υπήρχαν πολλά περιθώρια ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ, επαναλειτουργίας νοσοκομείων που έβαλα λουκέτο ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και κράτησε θεόκλειστα ο ΣΥΡΙΖΑ.(Πολυκλινική, Πατησίων, Μπόμπολα κ.λπ.). Δεν έγινε τίποτα. Τα ΚΥ έμειναν ξεκρέμαστα.

Και όμως η φωνή μας ήταν παρούσα κάθε μέρα. Ασκήσαμε έντονα κριτική και στον ΕΟΔΥ και σε επιστήμονες που δέχονταν την αλλαγή των πρωτοκόλλων με κριτήρια ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ. Αποκορύφωμα ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και η πληρότητα  στα πλοία για τα νησιά. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο φθινόπωρο με τα σαρδελοποιημένα από επιβάτες λεωφορεία και μετρό, με τη μη λήψη μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας, με τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες από άποψη διασποράς του ιού στα νοσοκομεία.

Ατομική ευθύνη λέει η Κυβέρνηση!

Η διασπορά παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, επαγγελματίες, άνεργοι, εργαζόμενοι κυριολεκτικά πεινάνε από το γενικευμένο lockdown.

Πάλι φταίμε εμείς για την διασπορά!

Τι λέτε κύριοι;

Κάνατε κάτι από αυτά που πρότειναν οι φορείς των υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και των υγειονομικών και όλων των κλάδων;

Όταν το Δεκέμβριο του 2019 προκηρύξατε 950 θέσεις μόνιμων γιατρών, υπέβαλαν αίτηση 2.500. Οι κρίσεις καθυστερούν όπως πάντα. Φτάνει η πανδημία το Μάρτη και η ΟΕΝΓΕ λέει το εξής απλό: Διορίστε τους ΟΛΟΥΣ! Υπάρχει ανάγκη! Τότε διόρισαν ελάχιστους επικουρικούς και 8 μήνες μετά μας κάνουν ... χάρη και προχωρούν σε κατεπείγουσες προσλήψεις 300 γιατρών για τις ΜΕΘ. Για τους 100 δε από τους 300 η θητεία τους θα είναι για τρίμηνο και δεν διασφαλίζεται ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας!

Στις πρόσφατες τροπολογίες χρησιμοποιούν τη λέξη “επίταξη”. Τι εννοούν; Όταν το σύστημα μπουκώσει θα χρυσοενοικιάσουν, ιδιωτικές δομές και αυτό θα το πουν επίταξη! Κάτι παρόμοιο έκαναν ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώνοντας αδρά 1.000 – 1.600 ευρώ την ημέρα στον κλινικάρχη για κλίνη  ΜΕΘ ! Όλα τα παραπάνω για να μη θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών που τους έχει καλοταΐσει χρόνια τώρα η κάθε κυβέρνηση και το ξεζούμισμα των υπαλλήλων τους. Μέσα στην πανδημία δεν ξεχνάνε να στηρίξουν όλα τα πλοκάμια του κεφαλαίου, υπηρετώντας τους πιστά, ως πολιτικό τους προσωπικό.

Κάνουν υποχρεωτικές ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ προσωπικού αποδυναμώνοντας άλλες δημόσιες δομές, αντί να κάνουν χιλιάδες προσλήψεις. Μάλιστα συνοδεύεται η διάταξη με αυστηρές ποινές σε περίπτωση άρνησης. Με αυταρχικά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία!!!

“Η καλύτερη πρόληψη είναι η ΠΡΟΣΛΗΨΗ” σε όλους τους τομείς.

Αφού από το 2010 ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις ανάγκασαν πάνω από 18.000 γιατρούς να πάρουν των ομματιών τους για άλλες χώρες. Σε μερικές ειδικότητες (καρδιοχειρουργική, ουρολογία, βιοπαθολογία κ.λπ.) δεν βρίσκουν γιατρούς να καλύψουν βασικές ανάγκες. Έδωσαν στους ειδικευόμενους ένα “τυράκι” για αναγνώριση χρόνου ειδικότητας εφ΄όσον παρουσιαστούν νωρίτερα στα νοσοκομεία επιλογής τους. Προηγήθηκαν βέβαια εκατοντάδες “εντέλλεστε” σε ειδικευόμενους άσχετης ειδικότητας να καλύψουν ανάγκες κλινικών covid σε νοσοκομεία. Ο ειδικευόμενος με τις αμέτρητες εφημερίες και την υπερεργασία παίρνει μισθό λιγότερα από τα 1.600 ευρώ που δίνει το κράτος τη μία μέρα σε ιδιωτική ΜΕΘ.

Ζήτησαν από ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν σε προαιρετική βάση στο Δημόσιο Σύστημα και ΑΓΝΟΗΣΑΝ επιδεικτικά την έκκληση της επιτροπής αγώνα αυτοαπασχολουμένων – από το Μάρτη – να ενταχθούν μόνιμα με σχεδιασμό στα νοσοκομεία και ΚΥ. Στην ίδια πολιτική “μπαλωμάτων” εντάσσεται και η πρόβλεψη της τροπολογίας για προαιρετική παραμονή στο ΕΣΥ για 6 μήνες των γιατρών που συνταξιοδοτούνται 31/12/20. Η νομοθεσία τους λέει ότι, όταν κάποιος συνταξιοδοτείται, η θέση του προκηρύσσεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν. Στον Ευαγγελισμό συνταξιοδοτούνται 25 γιατροί στις 31/12. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ! Εξ΄άλλου τι περιμένουν να προσφέρει ένας 68χρονος γιατρός στην κόλαση της πανδημίας; Ε!! υψηλά ιστάμενοι: επιμελητές Α΄και Β΄θέλει το σύστημα και όχι συνταξιούχους που ο καθένας τους έχει στην πλάτη του πάνω από 2.500 εφημερίες!

Διοικητικούς δεν προσέλαβαν.

Τεχνολόγους και παρασκευαστές ελάχιστους.

Νοσηλευτές – ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ, ακολουθώντας συνταγή ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ότι προσέλαβαν πάνω από 5.000 πανελλαδικά. Να μας εξηγήσουν τότε γιατί στην Α΄ΥΠΕ, από τις 1.700 θέσεις νοσηλευτών που ζητήθηκαν καλύφθηκαν μόνο 1.100; Μήπως συνέβη το ίδιο και στις άλλες ΥΠΕ;

Προσέλαβαν ειδικευόμενους νοσηλευτές και μερικούς τους έστειλαν, με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο τους, ανεκπαίδευτους, κατ΄ευθείαν σε ΜΕΘ covid. Εύγε!

Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021. Όλα τα προηγούμενα, μνημονιακά και μη, χρόνια κόβονταν από την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων εκατοντάδες εκ. Ευρώ κάθε χρόνο. Ο νέος προϋπολογισμός δεν αναπληρώνει ούτε κατ΄ελάχιστο τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Θα μας απαντήσουν γιατί;

Περιγράφοντας και κυρίως βιώνοντας την πραγματικότητα και στη χώρα μας και στη Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη: στον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία, όχι μόνο δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ένας προσοδοφόρος τομέας της οικονομίας. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, φαρμακευτικές εταιρίες, όμιλοι βιοϊατρικής τεχνολογίας, βιομήχανοι απλού υγειονομικού υλικού, έχουν πέσει σαν κοράκια για ιλιγγιώδη κέρδη.

Με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει ελπίδα. Εδώ και δεκαετίες ο επίλογος όλων των παρεμβάσεών μας παντού – σε συνέδρια, σε ανακοινώσεις, σε αφίσες κ.λπ. - ήταν και είναι ότι “παλεύουμε για ένα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση”. “Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες”. “Μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση”. “Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων”.

Με αφορμή την πανδημία είναι τόσο επίκαιρα τα αιτήματα που πρέπει να γίνουν αιτήματα του λαού.