Πολιτική
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 12:55

Στ. Πέτσας: Χθες βράδυ στάλθηκαν ένα εκατομμύριο SMS για άθληση

Τον στόχο της κυβέρνησης αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνόψισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως η απόφαση για την επιβολή του lockdown ήταν για να «προλάβουμε τα χειρότερα».

Τον στόχο της κυβέρνησης αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνόψισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως η απόφαση για την επιβολή του lockdown ήταν για να «προλάβουμε τα χειρότερα».

«Να σωθούν ζωές και να μην φθάσει το Σύστημα Υγείας στα όριά του», πρόσθεσε. 

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι «να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές».

Καταστρατήγηση των μέτρων

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «για άλλη μία φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε. Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί. Ατομική ευθύνη λοιπόν αλλά και κρατική επαγρύπνηση ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων».

Έθιξε,ωστόσο, το θέμα της καταστρατήγηση των μέτρων από ορισμένους πολίτες αναφέροντας μάλιστα πως χθες στάλθηκαν μετά τις 21:00 πάνω από ένα εκατομμύριο SMS από πολίτες που επικαλούνταν ατομική άθληση για να βγουν από το σπίτι. 

Αναφέρθηκε επίσης σε ανεύθυνες συμπεριφορές δίνοντας το παράδειγμα της διοργάνωσης πάρτι σε ξενοδοχείο στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ τόνισε πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. «Εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται αποδεκτές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού να μπει η χώρα σε οριζόντιο lockdown, επανέλαβε πως η απόφαση πάρθηκε «γιατί είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μία επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Ο ιός όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα παρ' όλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση απ' ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό». 

Τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Επαναλαμβάνοντας τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι το πρόσθετο πακέτο μέτρων «δίνει οξυγόνο σε όσους πλήττονται». Και συνέχισε απαριθμώντας τα μέτρα. 

Έτσι, ανάμεσα στα άλλα:

-Πρώτον, όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο, στις αρχές Δεκεμβρίου, 800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Επίσης καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

-Δεύτερον, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

-Τρίτον, χορηγείται άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

-Τέταρτον, στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

-Πέμπτον, στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους και στους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή δίνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

-Έκτον, οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, θα καταβάλλεται το 1/2 της ζημίας που υφίστανται.

Έβδομον, οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ, με το μισό ποσό να μην επιστρέφεται. Θα ακολουθήσει και πέμπτος γύρος του προγράμματος.

-Όγδοον, παρέχεται νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση -στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας- ύψους 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται απαλλάσσοντάς τες κατά το διάστημα που κλείνουν από τα δημοτικά τέλη.

-Ένατον, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, πληττόμενες ή όχι.

-Δέκατον, επιδοτούνται -για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο- οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, με 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα για τα θέατρα και 40 παραστάσεων ανά μήνα για τους κινηματογράφους, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

-Ενδέκατον, επαναφέρεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.

-Δωδέκατο, προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

«Σημειώνεται ότι για το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο θα καταβληθεί από 21.12.2020 έως 31.12.2020, το Κράτος θα καταβάλει στους εργοδότες την αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534 ευρώ», κατέληξε. 

naftemporiki.gr