Αθλητικά
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007 09:55

Το μέλλον είναι δικό τους ...

Την κορυφή της Ευρώπης άγγιξε η Εθνική Εφήβων στο μπάσκετ, ωστόσο κάποια λάθη στην τελευταία περίοδο έφεραν την ήττα με 92-89 στον τελικό της Μαδρίτης από τη Σερβία, στερώντας από τους ταλαντούχους διεθνείς μας το χρυσό μετάλλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/13/1398009.htm .

Ακόμα όμως και όταν έχαναν με 10 πόντους στο τελευταίο λεπτό, οι έλληνες παίκτες λίγο έλειψε να γυρίσουν το ματς (91-89, 13'' πριν το τέλος), ωστόσο το τελευταίο σουτ δεν μπήκε και οι μελλοντικοί αστέρες του ελληνικού μπάσκετ αρκέστηκαν στο ασημένιο μετάλλιο.

Τα δεκάλεπτα: 29-22, 51-39, 68-58, 89-92.

ΕΛΛΑΔΑ (προπονητής Νίκος Κεραμέας) 19/27 βολές, 26/44 δίποντα, 6/17 τρίποντα: Παππάς 9 (1), Παπανικολάου, Ιωακειμίδης 7, Ματαλών 3, Γιαννόπουλος 14 (2), Αράπης, Θεοδωράκος 5 (1), Σλούκας 18 (1), Πλιούκας, Μπόγρης, Κουφός 33 (1), Σαρικόπουλος.

ΣΕΡΒΙΑ (Ντέγιαν Μιγιάτοβιτς) 20/30 βολές, 24/40 δίποντα, 8/30 τρίποντα: Κόβιτς 6 (1), Ταπούσκοβιτς 5, Ζιβάνοβιτς 2, Λάζιτς 2, Κάτνιτς 20 (3), Κβόρο, Στόγιασιτς 21 (3), Τσβέτκοβιτς, Μάραβιτς 2, Σμίλιανιτς 2, Μάρκοβιτς, Μάτσβαν 32 (1).

Ο ομογενής από τις ΗΠΑ Κώστας Κουφός αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ εφήβων. Ο διεθνής σέντερ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδας τη διοργάνωσης, όπως και οι: Ρίκι Ρούμπιο (Ισπανία), Έντουιν Τζάκσον(Γαλλία), Ντάϊρις Μπέρτανς και Μίλαν Μάτσβαν (Σερβία).

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελικού με τη Σερβία ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Κεραμέας, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για το ασημένιο μετάλλιο, το πήραμε με το σπαθί μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις προσπάθειες που κατέβαλαν από τα τέλη Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε η προετοιμασία. Σίγουρα μας έμεινε μια πικρή γεύση στο τέλος, γιατί αγγίξαμε το Κύπελλο, αλλά δεν το πήραμε».

Αναφερόμενος στο τι έφταιξε και η Εθνική έχασε το παιχνίδι, τόνισε: «Μας στοίχισαν κάποια λάθη, που κάναμε όταν δεχθήκαμε πίεση στο κατέβασμα της μπάλας, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα κενά μέσα στη ρακέτα. Δοκιμάσαμε πολλά σχήματα, αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε λύσεις για να περιορίσουμε τους Σέρβους».

Από την πλευρά παικτών, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Στα τελευταία λεπτά μας βγήκε η κούραση όλων των προηγούμενων αγώνων και κυρίως του ημιτελικού με τη Λιθουανία.

Κάποιες κακές επιλογές, λίγο το καθαρό μυαλό που δεν υπήρχε, κάποια σουτ δεν βγήκαν και φτάσαμε να κυνηγάμε εμείς να καλύψουμε την διαφορά. Καταφέραμε να γυρίσουμε το ματς και να φτάσουμε να διεκδικούμε τη νίκη στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Δυστυχώς, δεν ήμουν εύστοχος στο τελευταίο σουτ και χάσαμε. Παρόλα αυτά, είναι μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ. Υποσχόμαστε ότι θα έρθουν κι άλλες τέτοιες στιγμές».

Τέλος, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, Κώστας Σλούκας, τόνισε: «Τρία λεπτά αδράνειας στο τέλος του τρίτου και στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου μας στέρησαν το τρόπαιο. Παρόλα αυτά, είμαστε υπερήφανοι για το ασημένιο μετάλλιο. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, ευχαριστούμε όλους τους προπονητές και όσους ασχολήθηκαν μαζί μας και μας έφεραν τόσο ψηλά».

Με αφορμή την επιτυχία της Εθνικής Εφήβων ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Με το ταλέντο και την αγωνιστικότητά τους οι έφηβοι διεθνείς μας έφτασαν ως την ευρωπαϊκή κορυφή. Στους παίκτες μας, στον προπονητή και τους συνεργάτες του, σε όλους όσοι συνέβαλαν στη νέα αυτή επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

Για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων, από την Εθνική Ομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:

«Για μια ακόμα φορά το μπάσκετ, μας χαρίζει στιγμές περηφάνιας.

Για μια ακόμα φορά οι αθλητές μας, μας θυμίζουν ότι μπορείς να φτάσεις ψηλά αρκεί να έχεις στόχο και πίστη στις δυνατότητες σου.

Για μια ακόμα φορά οι νέοι, μας δείχνουν ότι είναι ο μεγάλος πλούτος, η πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στους παίκτες, τον προπονητή και σε όλα τα μέλη της αποστολής της Εθνικής Ομάδας των Εφήβων, για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, και να ευχηθώ και άλλες μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον».