Πολιτική
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007 16:55

Στη Βουλή το πόρισμα Ζορμπά, ζητούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και Δημοκρατική Αναγέννηση

Για τακτική συγκάλυψης στο θέμα των ομολόγων κατηγορεί την κυβέρνηση η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και την καλεί να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα Ζορμπά.

Να κατατεθεί άμεσα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής το πόρισμα Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων, ζήτησε σήμερα με γραπτό αίτημά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναστάσιο Καραμάριο την έγκαιρη κατάθεση του πορίσματος εν όψει της σχετικής έρευνας και συζήτησης που διεξάγεται στην Επιτροπή Διαφάνειας και της συνεδρίασης στις 21/8/07 με προσκεκλημένο για ακρόαση τον κ. Γ. Ζορμπά.

Να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής Ζορμπά ζήτησε και ο ΣΥΝ διά του προέδρου του Αλέκου Αλαβάνου: «Υπάρχει η έκθεση του κ. Ζορμπά, και ζητούμε να δοθεί όλη στη δημοσιότητα. Να δοθεί στα μέλη του Κοινοβουλίου και να δοθεί σε όλους τους έλληνες πολίτες».

Όπως υπογράμμισε ο κ.Αλαβάνος, «και με αυτή την έκθεση επιβεβαιώνεται, ότι η αφετηρία των μεγάλων αυτών σκανδάλων της ΝΔ είναι οι κρυφές δαπάνες για δανεισμό για αγορά όπλων από τους φίλους του κ. Μπους».

«Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς τονίζουμε ότι δεν μπορεί, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε λίγες μέρες θα βγάζουν φωτογραφίες εγκαινιάζοντας κοινούς πετρελαϊκούς αγωγούς, να έχουμε μια πολεμική οικονομία. Ζητάμε να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Να αυξηθούν στο διπλάσιο οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, την υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Δημοκρατική Αναγέννηση: Πως θα αναζητηθούν οι ευθύνες των υπουργείων;

Σε ανακοίνωσή της για το πόρισμά, η Δημοκρατική Αναγέννηση σημειώνει ότι «από το απόρρητο πόρισμα που εξέδωσε ο κ. Γ. Ζορμπάς για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ, αν και καλύπτεται από την μυστικότητα της ανάκρισης, προκύπτει ότι το ζήτημα των ποινικών ευθυνών παραμένει ανοικτό».

Και το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή θέτει το εξής ερώτημα:

«Πως είναι δυνατόν να αναζητηθούν οι αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης, όταν το συγκεκριμένο πόρισμα δεν κατατίθεται στις αρμόδιες επιτροπές της

Βουλής, με την δικαιολογία του απόρρητου;»