Κορωνοϊός, σεισμός στη Σάμο, εντάσεις με την Τουρκία, πολλά τα μέτωπα του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τη Handelsblatt. Στη Γερμανία, μεγάλη η πιθανότητα να παραταθούν τα νέα μέτρα lockdown και τους επόμενους μήνες.
Κορωνοϊός, σεισμός στη Σάμο, εντάσεις με την Τουρκία, πολλά τα μέτωπα του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τη Handelsblatt. Στη Γερμανία, μεγάλη η πιθανότητα να παραταθούν τα νέα μέτρα lockdown και τους επόμενους μήνες.
Από τα μεσάνυχτα μπήκε η Γερμανία και πάλι σε «κατάσταση lockdown», καταρχήν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού, όπως αποτυπώθηκε τελευταία με δραματική αύξηση των κρουσμάτων και νεκρών. Δύο κορυφαία μέλη της κυβέρνησης, οι υπουργοί Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και Υγείας Γενς Σπαν κατέβασαν χθες τον πήχη των προσδοκιών σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, ότι πρόκειται για μέτρα που θα ισχύσουν για μικρό χρονικό διάστημα. Μιλώντας χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Γενς Σπαν προετοίμασε τους Γερμανούς ότι βρίσκονται ενώπιον μηνών με μέτρα περιορισμού, αποχής και παραιτήσεων (από δραστηριότητες). «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ακόμη κι αν σε μερικές εβδομάδες ξεπαγώσει η δημόσια ζωή, δεν θα έρθουν νέα μέτρα, η Γερμανία βρίσκεται λόγω της υγειονομικής κρίσης σε μια κατάσταση που εμφανίζεται μια φορά σε 100 χρόνια».
Το ψυχολογικό κόστος της παρατεταμένης πανδημίας
Από τις πολλές πτυχές των επιπτώσεων που προκαλεί η παράταση της πανδημίας η εφημερίδα Die Welt αναδεικνύει τη ψυχολογική, που πλήττει όλους, ακόμη και τους υγιείς. Γράφει ο σχολιαστής της: «Κοινωνική αποξένωση, ανασφάλεια για το μέλλον, οικονομικά προβλήματα, ανησυχία για την υγεία της οικογένειας και των φίλων, είναι καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν τη ψυχική υγεία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ψυχικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου δεν έχουν διερευνηθεί, αλλά από τώρα σε πρώτες μελέτες καταγράφεται αύξηση των καταθλιπτικών, των κρουσμάτων κρίσης πανικού, των ασθενών με νοσοφοβία. Επιπλέον δεν είναι μόνο οι ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις του Covid-19 που μπορεί να πλήξουν τη ψυχική υγεία. Κατά τη διάρκεια της μόλυνσης ο νέο ιός μπορεί να προσβάλλει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει νευροψυχιατρικές διαταραχές. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι άγχος, κατάθλιψη, σύγχυση, αϋπνία, ψυχώσεις, μεμονωμένο παραλήρημα, περιστατικά που μοιάζουν με άνοια και άλλες διαταραχές».
Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung επικρίνει το ότι η ΕΕ συμφώνησε μεν στο οικονομικό σκέλος διαχείρισης της πανδημίας με ένα θηριώδες πακέτο βοήθειας δις ευρώ, αλλά απογοήτευσε τους πολίτες της, σε ότι αφορά σε πτυχές της κρίσης που αφορούν τον ίδιο. «Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ακόμη κοινοί κανόνες καραντίνας ή απομόνωσης», σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου. «Όποιος επιχειρεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα, θα πρέπει πρώτα να κάνει εξαντλητικές έρευνες για να βεβαιωθεί, αν και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι αυτό δυνατόν … Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε συγκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις για συντεταγμένη δράση ήδη από την άνοιξη, αλλά οι προτάσεις κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας γελοιοποιήθηκαν. Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μάλιστα διέγραψαν την προγραμματισμένη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για θέματα υγείας στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, διάρκειας 90 ωρών, επειδή οι εκπτώσεις των χωρών-μελών ήταν πιο σημαντικές από μια ευρωπαϊκή δομή για την καταπολέμηση των πανδημιών», επισημαίνει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.
«Ο Μητσοτάκης αγωνίζεται σε πολλά μέτωπα»
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στην κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία περιγράφει στον τίτλο ως «χώρα σε ρυθμό κρίσης». Και εξηγεί το γιατί: «Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να ηχογραφήσει το τηλεοπτικό του μήνυμα για τα νέα μέτρα εγκλεισμού, όταν οι τοίχοι του Μεγάρου Μαξίμου ταρακουνήθηκαν. Σεισμός! Η επόμενη έκτακτη ανάγκη. Σαν μην έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές κρίσιμες καταστάσεις ο 52χρονος πρωθυπουργός: την πανδημία Covid-19, τις εντάσεις με την Τουρκία, το χάος στα προσφυγικά καταλύματα. Ο Μητσοτάκης αγωνίζεται σε πολλά μέτωπα». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι και στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό. «Χάρη στους αυστηρούς περιορισμούς στις επαφές και σε έναν καταπληκτικά πειθαρχημένο στην πλειονότητά του λαό, η Ελλάδα σε πρώιμο στάδιο κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία. Γι αυτό ο Μητσοτάκης απέσπασε μεγάλη αναγνώριση. Αλλά τώρα όμως οι αριθμοί εκρήγνυνται. Μόνο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περισσότερα νέα κρούσματα από ότι συνολικά τους προηγούμενους 8 μήνες», γράφει η εφημερίδα στο άρθρο, το οποίο αναφέρει και την άλλη παράλληλη κρίση, τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο και την ανάγκη να μεταβεί ο Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στο νησί.
«Αλλά από την επόμενη, την Κυριακή συσκέφθηκε και πάλι με το επιτελείο του γύρω από άλλα μέτρα στρατηγικής κατά του κορωνοϊού», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Το θέμα κυριαρχεί στον καθημερινό ρυθμό εργασίας του, ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης ασχολείται με το θέμα τουλάχιστον 4 με 5 ώρες καθημερινά» … Αλλά δεν είναι μόνο η πανδημία που ασκεί πιέσεις. Είναι και η συνεχώς κλιμακούμενη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία, που σπάει τα νεύρα των ανθρώπων. Οι Έλληνες, που την προηγούμενη δεκαετία υπέστησαν την πιο βαθιά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της μεταπολεμικής τους ιστορίας, εμφανίζονται εξαντλημένοι».