Έχοντας κλείσει ο Οκτώβριος ως ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα του κορωνοϊού στην χώρα μας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή αύριο τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Έχοντας κλείσει ο Οκτώβριος ως ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα του κορωνοϊού στην χώρα μας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή αύριο τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα οποία παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα έχουν ισχύ για έναν μήνα.
Πλέον οι περιοχές της χώρας χωρίζονται σε δύο υγειονομικές ζώνες, τη Ζώνη Επιτήρησης (πράσινες και κίτρινες περιοχές) και τη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές).
«Πρέπει να δράσουμε πριν λυγίσουν οι εντατικές» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας τον γενικό στόχο των νέων μέτρων, να αντέξει το σύστημα υγείας της χώρας που έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1678 νέα κρούσματα και εννιά θανάτους. Παράλληλα 140 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 66 έτη . 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Σημειώνεται ότι προχθές, τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα μας ξεπέρασε τα 2.000.
Στο μεταξύ προβληματίζει το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, βρίσκεται περίπου στο 11%. Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Σχολιάζοντας τον δείκτη, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι το ποσοστό αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται αρκετά τεστ.
Τέλος, ένα άλλο στοιχείο αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το οποίο αποτελεί κύρια πηγή ανησυχίας είναι η επιδημιολογική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας. η Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων την Αττική, καταγράφοντας 839 κρούσματα το Σάββατο (464 στην Αττική) και 449 την Κυριακή (300 στην Αττική).
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ και το «Γ.Γεννηματάς» και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει ακόμα και την πιθανότητα να μπει η πόλη σε lockdown.
Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΪ το πρωί, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περιοχή δεν θα αποφύγει το καθικό lockdown προαναγγέλοντας νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού.
«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας έθεσε χθες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζοντας 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κρούσματα Covid-19, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην πόλη.
naftemporiki.gr