Πολιτική
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 14:38

Στη Σάμο έφθασε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη Σάμο, η οποία επλήγη από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, μετέβη το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σάμο, η οποία επλήγη από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, μετέβη το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με την κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τους γονείς των δύο παιδιών, ηλικίας 15 και 17 ετών, τα οποία έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από πτώση τοίχου.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθιά του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός.

Στη συνέχεια, προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, του γενικού γραμματέα Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή ΝΔ, Χριστόδουλου Στεφανάδη και τοπικών φορέων.

«Θέλω να έχουμε μια πρώτη εικόνα της αποτύπωσης της ζημιάς, των άμεσων επόμενων βημάτων, τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά των μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών. Το πρώτο που θέλω να καταλάβω είναι να έχω μια πλήρη εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές» ανέφερε, κατά την έναρξη της σύσκεψης.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο κ. Μητσοτάκης θα περιηγηθεί στο Βαθύ και το Καρλόβασι.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ» δήλωσεε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών, προκειμένου να αποτιμηθούν οι ανάγκες των πληγέντων κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχουν στηθεί ορισμένες σκηνές, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους, ενώ από σήμερα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των πληγέντων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές και κρίνονται ακατάλληλα.  «Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο» επεσήμανε, παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ