Η πανδημία εξουδετερώνει τις περισσότερες από τις προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και απειλεί να την οδηγήσει πολλές δεκαετίες πίσω.
Η πανδημία εξουδετερώνει τις περισσότερες από τις προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και απειλεί να την οδηγήσει πολλές δεκαετίες πίσω.
Το πρώτο καμπανάκι για το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας χτύπησαν ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα και ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 50% των φτωχών του κόσμου.
Η πρόοδος στον αγώνα κατά της παιδικής φτώχειας που έτσι και αλλιώς γινόταν με «αργό ρυθμό και άνιση κατανομή» είχε ως αποτέλεσμα το ένα στα έξι παιδιά να ζει σε συνθήκες ένδειας ακόμη και πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κοινή μελέτη.
«Αυτοί οι αριθμοί από μόνοι τους θα έπρεπε να σοκάρουν τον οποιοδήποτε. Η κλίμακα και το βάθος όσων γνωρίζουμε για τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία έχουν καθοριστεί μόνο για να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα», δήλωσε ο διευθυντής της Unicef, Σαντζέι Γουιτζεσεκέρα. Ξεκαθάρισε ακόμη πως η προσπάθεια των κυβερνήσεων πρέπει να στοχεύει στο πώς να προστατεύσουν τα παιδιά ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή στα επίπεδα φτώχειας που υπήρχαν πριν από αρκετές δεκαετίες.
Η έρευνα έδειξε πως οι περισσότερες χώρες είχαν βρει τρόπους για να συμπληρώσουν τα εισοδήματα μέσω μετρητών, αλλά ότι τα περισσότερα προγράμματα ήταν μόνο βραχυπρόθεσμα και δεν ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τις μόνιμες επιπτώσεις της πανδημίας.
Αυτή η πανδημία ανέδειξε επιπλέον την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές για την αποφυγή σοβαρής κλιμάκωσης της φτώχειας, μέσω οικογενειακών παροχών, παιδικής μέριμνας και αυξημένης υποστήριξης για τους εργαζομένους.
Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί φτωχοί του κόσμου είναι παιδιά, μεγαλύτερο ποσοστό από το 2013, επειδή είχαν επιτευχθεί λιγότερα οφέλη στην καταπολέμηση της πενίας στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε μείωση της ακραίας παιδικής φτώχειας μεταξύ του 2013 και του 2017, αυτό ωστόσο δεν συνέβη σε κάθε περιοχή, καθώς στην υποσαχάρια Αφρική παρατηρείται αύξηση του αριθμού, με 64 εκατομμύρια παιδιά να βρίσκονται σε ακραία φτώχεια.
Η διευθυντής της Παγκόσμιας Πρακτικής για την Φτώχεια και την Ισότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, Καρολίνα Σάντσεζ-Πάραμο, δήλωσε ότι η μη προστασία των παιδιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα έχει μακροπρόθεσμες κοινωνικές συνέπειες.
«Η ακραία φτώχεια στερεί από εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους, όσον αφορά τη σωματική και γνωστική ανάπτυξη, και απειλεί την ικανότητά τους να βρουν καλές δουλειές στην ενηλικίωση», επισήμανε.
Πηγή: The Guardian