Κοινωνία
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 07:43

Κορωνοϊός: Κάθε μέρα και ένα ρεκόρ- Ποια μέτρα εξετάζονται στη «σκιά» της Γαλλίας

Στον κύκλο των συνεχόμενων σοκ έχει μπει η χώρα μας με το τέλος του Οκτώβρη, του μήνα που έχει χαρακτηριστεί ως ο φονικότερος στην Ελλάδα, να δίνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Στον κύκλο των συνεχόμενων σοκ έχει μπει η χώρα μας με το τέλος του Οκτώβρη, του μήνα που έχει χαρακτηριστεί ως ο φονικότερος στην Ελλάδα, να δίνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει παρασύρει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια δίνη από την οποία προσπαθούν να βγουν επιβάλλοντας ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς. Χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος αποτελεί ο ιδιαίτερος υψηλός αριθμός κρουσμάτων- εν μέρει οφειλόμενο στην αύξηση των ελέγχων-, με χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Τσεχία, να αποδεικνύουν αυτή την τάση.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος αποτελεί ο μειωμένος αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία και των θανάτων, αριθμοί που όμως πλέον αυξάνονται ξανά ανησυχητικά καθώς βρίσκονται σε συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων- απλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φανούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς δηλαδή η αύξηση στις νοσηλείες και σε δεύτερο χρόνοα η αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς θα φανεί περίπου δέκα μέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Ήδη στην Ελλάδα αρχίζει να φαίνεται αυτή η συνάρτηση με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ να αυξάνεται σταθερά- 108 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση. 

Δύο «τολμηρές» εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο χθες αποδεικνύουν ότι η πορεία του ιού απαιτεί άμεση αναχαίτιση λαμβάνοντας πιο αυστηρά μέτρα. Έτσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες με διάγγελμά του ότι η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Προς την ίδια κατεύθυνση αλλά λιγότερο δραστικά μέτρα και η Γερμανία, όπου αποφασίστηκε μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βρίσκεται όμως και η χώρας μας, έπειτα από την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 419 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 384 στη Θεσσαλονίκη και τα 158 στις Σέρρες- επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση «μετακίνησης» του ιού στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέα περιοριστικά μέτρα προ των πυλών

Σύμφωνα πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είναι η διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ θα επεκταθεί το καθεστώς της τηλεργασίας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, θα μπουν στο «κόκκινο» κι άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πιθανότατα τα καταστήματα θα κλείνουν ακόμα πιο νωρίς. Τέλος, θα επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέρα από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, ώστε να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

Η Επιτροπή κατέθεσε τις προτάσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ληφθούν.

Τι αλλάζει σήμερα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Στο μεταξύ στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, περνάνε σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται,  μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Την ίδια στιγμή, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».
Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

naftemporiki.gr