Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει νέους μεγάλους περιορισμούς στην οικονομία και την κοινωνία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μάλλον καθιστά επιβεβλημένο ένα δεύτερο lockdown.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει νέους μεγάλους περιορισμούς στην οικονομία και την κοινωνία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μάλλον καθιστά επιβεβλημένο ένα δεύτερο lockdown.
Πρόσφατα έγινε ακόμα πιο σαφές: η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανησυχεί βαθιά για την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία. Την Τετάρτη, η Καγκελάριος θα μιλήσει ξανά με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την κατάσταση μέσω τηλεδιάσκεψης και ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, έδωσε ήδη την κατεύθυνση. Το θέμα είναι τι θα μπορούσαν να κάνουν από κοινού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια, ώστε το συντομότερο δυνατόν να αναχαιτιστεί η ανοδική τάση. Όλοι γνωρίζουν ότι "μετράει η κάθε μέρα" δήλωσε τη Δευτέρα ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στο βίντεό της το Σαββατοκύριακο, η Μέρκελ εκλιπαρούσε σχεδόν τους ανθρώπους στη Γερμανία να τηρούν τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τις επαφές και εάν είναι δυνατόν και να μην ταξιδεύουν. Τη Δευτέρα η καγκελάριος δήλωσε σε μια συνάντηση του κόμματός της ότι η κατάσταση είναι «δραματική». Η Γερμανία θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε «δύσκολη κατάσταση» όσον αφορά τα κρεβάτια της εντατικής στα νοσοκομεία. Την Τρίτη το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch στο Βερολίνο ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, περίπου 11.400.
Εάν πιστέψει κανείς τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild, τότε η Μέρκελ σχεδιάζει ένα μίνι λοκντάουν. Μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείσουν, όπως έγινε την άνοιξη και να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις. Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα πρέπει να κλείνουν μόνο σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Η κατάσταση είναι σοβαρή
Αυτό ταιριάζει και με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς την Τρίτη. Είναι πλέον απαραίτητα τα πρόσθετα μέτρα ώστε να σταματήσει το νέο κύμα λοιμώξεων. «Και θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα σε όλη τη Γερμανία», δήλωσε ο Σολτς. Πρόσφατα, πολλά διαφορετικά μέτρα στα διαφορετικά κρατίδια είχαν προκαλέσει αβεβαιότητα.
Η σοβαρότητα της κατάστασης τονίζεται επίσης από τον Ντιρκ Μπρόκμαν, φυσικό στο Βερολίνο, ο οποίος χρησιμοποιεί μαθηματικές μεθόδους για να υπολογίσει πώς εξαπλώνονται οι λοιμώξεις. Ο Μπρόκμαν δήλωσε στην DW ότι η φωτιά που καίει θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο και θεωρεί ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω αυστηρούς περιορισμούς: «Εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα λοκντάουν γιατί τουλάχιστον αυτό λένε όλες οι γειτονικές χώρες και οι καμπύλες εκεί. Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να θέσουμε υπό έλεγχο τις καμπύλες και να τις κάνουμε να υποχωρήσουν», τονίζει.
Το παράδειγμα του Ισραήλ
Τα προηγούμενα μέτρα πάντως, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βερολίνο, μέχρι στιγμής δεν έχουν σταματήσει την εξάπλωση του ιού. «Μπορείτε να το συγκρίνετε με την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ξεκίνησε ένα δεύτερο κύμα και δοκιμάστηκε ένα περιορισμένο λοκντάουν, αλλά δεν λειτούργησε. Και μόνο με ένα πολύ συνεπές, πολύ σύντομο, αλλά ολοκληρωμένο λοκντάουν η καμπύλη υποχώρησε».
Οι κορυφαίοι ιολόγοι, επιδημιολόγοι και άλλοι επιστήμονες που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού υποστηρίζουν ένα ενδεχόμενο δεύτερο, περιορισμένο λοκντάουν. Πιστεύουν ότι η έκρηξη των κρουσμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να φθάσουν τα 20.000 την ημέρα. Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει 19.000 κρούσματα κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο πληθυσμός φαίνεται πάντως ήδη να προετοιμάζεται για ένα νέο λοκντάουν. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, αναμένουν νέο κλείσιμο καταστημάτων, εστιατορίων και σχολείων λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων.