Νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν δρομολογήσει, εν μέσω πανδημίας, μια σειρά από οργανωμένες ενέργειες που αποβλέπουν στην ταχύτερη δυνατή προσαρμογή τους στις ακραίες απαιτήσεις της περιόδου.
Νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν δρομολογήσει, εν μέσω πανδημίας, μια σειρά από οργανωμένες ενέργειες που αποβλέπουν στην ταχύτερη δυνατή προσαρμογή τους στις ακραίες απαιτήσεις της περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι όμιλοι αναβάθμισαν τα μηχανογραφικά τους συστήματα και ανασύνταξαν τα δίκτυά τους με τρόπο ώστε στο σύνολό τους οι συνεργάτες τους να αποκτήσουν τη δυνατότητα της απασχόλησης από απόσταση. Παράλληλα, «πρόσφεραν» στους διαμεσολαβούντες ευκολότερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία με τους ασφαλισμένους, σε μια προσπάθεια μερικής αναστολής της καθοδικής πτώσης της παραγωγής. Προς την ίδια κατεύθυνση, στην πλειονότητά τους οι εταιρείες δημιούργησαν νέα, περισσότερο ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης της υγείας, ώστε οι καταναλωτές να «απολαύσουν» σχετικές καλύψεις, ενώ στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων υπήρξε πλειοδοσία εκπτώσεων, ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα την περίοδο κατά την οποία επιβλήθηκε γενικό lockdown της αγοράς.
Τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας του εμπορίου είχαν ως επακόλουθο την πρόκληση σειράς προβλημάτων για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η νέα παραγωγή συμπιέστηκε στους περισσότερους κλάδους ασφάλισης, οι ανανεώσεις συμβολαίων υπογράφονταν, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα της πανδημίας, μετ’ εμποδίων, ενώ ως μεγαλύτερη αγωνία όλων αναδεικνύεται, πλέον, η επίδραση που θα υπάρξει στα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία εισέρχεται η οικονομία. Πάντως, ανώτατα στελέχη των εταιρειών σημειώνουν ότι οι ασφαλιστικοί όμιλοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή συνθήκη, ακόμη κι αν οι αρνητικές επιδράσεις συνεχιστούν και το 2021. Όπως τονίζουν, ο κλάδος διατήρησε τη θέση του σχεδόν αλώβητη κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης χρέους της χώρας, ενισχύοντας τη φερεγγυότητά του και την κεφαλαιακή του θέση με ίδιους πόρους.
Τα περιθώρια της αγοράς για ανάλογες ενέργειες παραμένουν μεγάλα, σημειώνουν κύκλοι αυτής και προσθέτουν ότι το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι το σημαντικότερο «στοιχείο φερεγγυότητας». Μάλιστα, όπως δηλώνουν, η εποπτική αρχή ήδη από το πρώτο διάστημα της κρίσης διενήργησε σειρά ελέγχων προκειμένου να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας των εταιρειών και τα περιθώρια αντίδρασής τους εφόσον το κλίμα στην οικονομία χειροτερεύσει.