Τραβάει το σχοινί στην κόντρα του με τον Γάλλο πρόεδρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας ένα κύμα «ευρωπαϊκής» συμπαράστασης στον Εμανουέλ Μακρόν.
Τραβάει το σχοινί στην κόντρα του με τον Γάλλο πρόεδρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας ένα κύμα «ευρωπαϊκής» συμπαράστασης στον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε χθες τους Τούρκους να μην αγοράσουν ξανά γαλλικά αγαθά, καθώς συνέχισε να εγκαλεί τον Γάλλο ομόλογό του, τον οποίο προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο, για την στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους. Παράλληλα κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες ο Ερντογάν δήλωσε ότι Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ αλλά και ότι «ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία έχει γίνει εμμονή και καταστρέφει την ψυχική υγεία και Ευρωπαίων πολιτικών».
Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία «σε κρίση». Μάλιστα, προ ημερών, με την άδεια του Γάλλου προέδρου σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ φώτισαν κυβερνητικά κτίρια, ως απάντηση στον θρησκευτικό φανατισμό, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί.
Η κλιμάκωση αυτή της έντασης ανάμεσα σε Άγκυρα και Παρίσι, οδήγησε τον ένα μετά τον άλλο ηγέτη να καταδικάζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ενώ παράλληλα αυτή η ένταση αποτυπώθηκε στην οικονομία της χώρας, με τη λίρα να καταγράφει νέα βουτιά.
Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αυτή την ένταση για εγχώριους λόγους, υποστήριξε ο Fawaz Gerges, καθηγητής πολιτικής επιστήμης με εστίαση στη Μέση Ανατολή, στο London School of Economics.
Ο Μακρόν από τη μία χρησιμοποιεί αυτήν την τραγωδία για να εντυπωσιάσει τους επικριτές του και να δείξει ότι έχει πυγμή, ο Ερντογάν από την άλλη κάνει το ίδιο πράγμα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατέχει καλά την τέχνη της χρήσης του ιερού, της θρησκείας, ως εργαλείο κινητοποίησης όχι μόνο των Τούρκων αλλά του ευρύτερου μουσουλμανικού κόσμου, εξηγεί.
Ήδη από το Σαββατοκύριακο είχαν αρχίσει οι απειλές για εμπορικό μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα από συγκεκριμένες αραβικές χώρες. Μερικά σούπερ μάρκετ απομάκρυναν από τα ράφια τους γαλλικά τυριά, γιαούρτια και είδη ομορφιάς. Υπήρξαν επίσης παροτρύνσεις προς τους καταναλωτές να αποφύγουν τα καταστήματα της γαλλικής Carrefour SA. Κατάρ και Κουβέϊτ έκαναν την αρχή.
Η Γαλλία χαρακτήρισε ως «αβάσιμες» αυτές τις κινήσεις οι οποίες προωθούνταν από μια «ριζοσπαστική μειονότητα», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι γαλλικές ιστοσελίδες δέχτηκαν κύμα διαδικτυακών επιθέσεων.
Δεν είναι σαφές πόσο θα διαδοθεί το μποϊκοτάζ. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες χωρίζονται σε δύο ομάδες, από τη μία είναι η Τουρκία με τους συμμάχους της και από την άλλη η Σαουδική Αραβία με τους υποστηρικτές της.
Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του ισλάμ, καταδίκασε σήμερα τα σκίτσα που προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ και τις απόπειρες να συνδεθεί το Ισλάμ με την τρομοκρατία, αλλά δεν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, όπως έκαναν άλλες μουσουλμανικές κρατών χώρες.
Σημειώνεται ότι οι συμμαχίες στην περιοχή διαταράχθηκαν πριν από τρία χρόνια όταν Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Ααραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν όλους τους δεσμούς με το Κατάρ λόγω των σχέσεών του με το Ιράν, με αποτέλεσμα το Κατάρ να «έρθει κοντά» με την Τουρκία.
Εξάλλου αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία καταδικάζει κάθε ενέργεια τρομοκρατίας, σε μια προφανή αναφορά στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι νωρίτερα αυτό τον μήνα από έναν ακραίο Ισλαμιστή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη που δίδασκε.
«Η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτισμός θα πρέπει να αποτελούν φάρο σεβασμού, ανεκτικότητας και ελευθερίας, που θα απορρίπτουν πρακτικές και ενέργειες που προκαλούν μίσος, βία και εξτρεμισμό και είναι αντίθετες στην συνύπαρξη», ανέφερε η ανακοίνωση.
Στη Σαουδική Αραβία οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ της γαλλικής αλυσίδας Carrefour είναι viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και τα δύο μεγαλύτερα καταστήματα στο Ριάντ χθες Δευτέρα ήταν γεμάτα, όπως πάντα. Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γαλλία σχολίασε ότι δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει αντίκτυπος από τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.
Η εταιρεία Majid al Futtaim, με έδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια των σούπερ μάρκετ Carrefour στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι η αλυσίδα στηρίζει τις τοπικές οικονομίες πουλώντας προϊόντα τοπικών παραγωγών και προσφέροντας εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους.
Στο γειτονικό Κουβέιτ κάποια σούπερ μάρκετ έχουν αποσύρει γαλλικά προϊόντα.
Αν όμως η Τουρκία μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδαμινός, σημειώνει το Bloomberg. Η Τουρκία ήταν ο 16ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας πέρυσι, ενώ το Το Μαρόκο είναι η μόνη άλλη μουσουλμανική χώρα μεταξύ των 20 κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Γαλλίας. Οι συνδυασμένες εξαγωγές της Γαλλίας προς τις δύο αυτές χώρες είναι πιο χαμηλές από τις εξαγωγές στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, μια χώρα της οποίας η οικονομία είναι η μισή από της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι το Παρίσι ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg