Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 12:42

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ζητά από το Facebook να απαγορεύσει το «ισλαμοφοβικό» περιεχόμενο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, ζήτησε από το Facebook να απαγορεύσει το «ισλαμοφοβικό» περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, προειδοποιώντας για έξαρση της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των μουσουλμάνων, λίγο αφού επέκρινε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για «επίθεση κατά του Ισλάμ».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, ζήτησε από το Facebook να απαγορεύσει το «ισλαμοφοβικό» περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, προειδοποιώντας για έξαρση της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των μουσουλμάνων, λίγο αφού επέκρινε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για «επίθεση κατά του Ισλάμ».

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Χαν σε ανοικτή επιστολή που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Twitter υποστήριξε πως η «αυξανόμενη ισλαμοφοβία» υποδαυλίζει εξτρεμισμό και βία ανά τον κόσμο, ειδικά μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. «Θα σας ζητούσα να επιβάλλετε απαγόρευση στην ισλαμοφοβία και το μίσος σε βάρος του Ισλάμ στο Facebook παρόμοια με αυτήν που έχετε για το Ολοκαύτωμα» σημείωσε ο Χαν.

Αυτόν τον μήνα το Facebook ανέφερε πως ανανεώνει τους κανόνες του για τη ρητορική μίσους με σκοπό την απαγόρευση περιεχομένου που αρνείται ή παραποιεί/ παραπληροφορεί για το Ολοκαύτωμα.

«Δεν μπορεί κάποιος να στέλνει το μήνυμα πως, ενώ τα μηνύματα μίσους εναντίον κάποιων είναι απαράδεκτα, είναι αποδεκτά εναντίον άλλων» είπε ο Χαν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση αντικατοπτρίζει «προκαταλήψεις που θα ενθαρρύνουν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση».

Ως απάντηση εκπρόσωπος του Facebook είπε στο Reuters πως η εταιρεία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές μίσους και δεν επιτρέπει επιθέσεις με βάση φυλή, εθνότητα, εθνική προέλευση ή θρησκεία. «Θα απομακρύνουμε αυτή τη ρητορική μίσους μόλις την αντιληφθούμε» ανέφερε η εκπρόσωπος σε σχετική δήλωση, προσθέτοντας ότι το Facebook «έχει περισσότερη δουλειά να κάνει».

Η τελευταία αναφορά διαφάνειας του Facebook για τους έξι μήνες ως τον Δεκέμβριο του 2019 έδειξαν ότι το Πακιστάν ήταν η πηγή του δεύτερου υψηλότερου αριθμού αιτημάτων για περιορισμούς σε περιεχόμενο μετά τη Ρωσία. Πηγή με γνώση επί του θέματος στο Facebook ανέφερε στο Reuters πως τα πιο πολλά αιτήματα για την απομάκρυνση περιεχομένου που σχετίζεται με το Ισλάμ προέρχονταν από το Πακιστάν, ξεπερνώντας άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το Facebook κατά κανόνα συμμορφώνεται, καθώς αν δεν το έκανε θα παραβίαζε τους νόμους του Πακιστάν, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, προσθέτοντας πως οι αρχές συχνά στέλνουν δεκάδες links κάθε φορά και απαιτούν κατέβασμά τους.

Στην επιστολή του ο Χαν αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γαλλία όπου, όπως είπε, το Ισλάμ συσχετίζεται με την τρομοκρατία. Νωρίτερα την Κυριακή ο Πακιστανός πρωθυπουργός είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε «επιτεθεί στο Ισλάμ» ενθαρρύνοντας την προβολή σατιρικών σκίτσων που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

Τα σχόλια του Χαν έλαβαν χώρα αφού ο Μακρόν τίμησε έναν Γάλλο καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε από ακραίο Ισλαμιστή ο οποίος ήθελε εκδίκηση επειδή ο καθηγητής έδειξε τα σκίτσα σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Τα σχόλια του Χαν έρχονται μετά από παρεμφερή επίθεση κατά του Μακρόν από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ακολούθησε η ανάκληση του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν στενές σχέσεις.