Κόσμος
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007 09:30

Μεξικό - Σε συναγερμό για το χτύπημα του κυκλώνα Ντιν

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές του Μεξικού καθώς ο κυκλώνας Ντιν αναμένεται να πλήξει γύρω στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) την τουριστική χερσόνησο του Γιουκατάν με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυκλώνας που έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία 5 http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/21/1400230.htm -την υψηλότερη στην κλίμακα Σαφίρ - Σίμσον που σημαίνει «δυνητικά καταστροφικός» με ανέμους πάνω από 256 χλμ την ώρα- αναμένεται να πλήξει από τις 10:00 ώς τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) τις μεξικανικές ακτές βόρεια του Τσετούμαλ, πρωτεύουσας της πολιτείας Κιντάνα Ρόο.

Η Κατηγορία 5 για τους κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αλλά μέσα στο 2005 έκαναν την εμφάνισή τους πέντε συμπεριλαμβανομένης της "Κατρίνα" που έπληξε την Νέα Ορλεάνη, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την "Βίλμα" που έπληξε περιοχές του Μεξικού το 2005, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο Κανκούν και σε άλλα θέρετρα. Τότε είχαν χάσει την ζωή τους επτά άνθρωποι και οι ζημιές ξεπέρασαν τα 2,6 δισεκατομύρια δολάρια.

Καλά όλοι οι Έλληνες

Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι όλοι οι έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στο θέρετρο του Γιουκατάν είναι καλά στην υγεία τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/20/1400090.htm .

«Κόκκινος συναγερμός»

«Εχουμε σημάνει κόκκινο συναγερμό σε τέσσερις περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου Γιουκατάν και επισπεύδουμε τη διαδικασία εκκένωσης των παράκτιων ζωνών», δήλωσε εκπρόσωπος των μεξικανικών αρχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η περιοχή που αναμένεται να πληγεί περισσότερο είναι το Γκουαμίλ και πρόκειται να διακοπεί η λειτουργία των αεροδρομίων του Κανκούν και του Τσετούμαλ.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει 1.200 αστυνομικούς και στρατιώτες για να βοηθήσουν τους κατοίκους, που από χθες το βράδυ σφραγίζουν τα σπίτια τους για να αντιμετωπίσουν την σφοδρότητα των ανέμων. Την ίδια ώρα χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν την περιοχή και προωθούνται σε ασφαλέστερες περιοχές.

Ήδη εννέα νεκροί στην Καραϊβική

Ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει επίσης τις μεξικανικές πολιτείες Τσιάπας, Οαχάκα και Γκερέρο. Συναγερμό έχουν σημάνει οι αρχές και στις γειτονικές χώρες Μπελίζε, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Ονδούρα και Σαλβαδόρ. Ο Ντιν έχει αφήσει πίσω του ήδη εννέα νεκρούς στην Καραϊβική. Μόνο στην Αϊτή σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και περίπου 20 τραυματίστηκαν, ενώ οι πληγέντες ξεπερνούν τις 2.000, σύμφωνα με ένα προσωρινό απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας.

Εσπευσμένα στο Μεξικό ο πρόεδρος Καλντερόν

Μάλιστα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν που ήταν στον Καναδά για συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, στο Μοντεμπέλο του Κεμπέκ, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σήμερα εσπευσμένα στη χώρα του.

Στην τριμερή συνάντηση με την ονομασία «Σύνοδος κορυφής των τριών φίλων», λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος Μπους, ο καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ και ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν. Ομως ο τελευταίος λίγο μετά την άφιξή του στο θέρετρο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την επίσκεψή του στον Καναδά για να επιστρέψει στην χώρα του.