Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 11:37

Αναλώσιμα, αυτόνομα drones για το πρόγραμμα Skyborg της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας

Συμφωνία με την αμερικανική πολεμική αεροπορία για την ανάπτυξη αυτόνομων, αναλώσιμων drones, στο πλαίσιο του προγράμματος Skyborg, υπέγραψε η BAE Systems.

Συμφωνία με την αμερικανική πολεμική αεροπορία για την ανάπτυξη αυτόνομων, αναλώσιμων drones, στο πλαίσιο του προγράμματος Skyborg, υπέγραψε η BAE Systems.

Το συμβόλαιο είναι «ανοικτό» ως προς την παράδοση και ποσότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρεία θα αναπτύξει ένα ψηφιακό σχέδιο για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) ικανό να λειτουργεί αυτόνομα για τους σκοπούς του Skyborg- στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός χαμηλού κόστους μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θα μπορεί να συνεργάζεται με επανδρωμένα μαχητικά.

Γενικότερα μιλώντας, το μοντέλο του συνδυασμού/συνεργασίας επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προωθείται ιδιαίτερα ως το επόμενο βήμα/ προσεχές μέλλον της πολεμικής αεροπορίας- με τους πιλότους να λειτουργούν ως «καθοδηγητές» μη επανδρωμένων, συνοδευτικών αεροσκαφών, για αυξημένη αποτελεσματικότητα σε διαφιλονικούμενα θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων με ισχυρή εχθρική παρουσία, απέναντι σε αντιπάλους με αντίστοιχες δυνατότητες.

«Η ανάγκη για παραγωγή μαχητικής ισχύος ταχύτερα από τους αντιπάλους μας είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση απειλών από αντιπάλους παρόμοιων δυνατοτήτων» είπε ο Ετισάμ Σιντίκι, αντιπρόεδρος και general manager (Controls and Avionics Solutions) στη ΒΑΕ Systems, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η ένταξη σε υπηρεσία τεχνολογιών συνεργασίας επανδρωμένων/ μη επανδρωμένων συστημάτων προκειμένου η αμερικανική πολεμική αεροπορία να αποκτήσει «αποφασιστικό πλεονέκτημα».

Τα UAV αυτά θα σχεδιαστούν με τα αυτόνομα συστήματα της ΒΑΕ Systems, που περιλαμβάνουν αισθητήρες και εξοπλισμούς που μπορούν να επικοινωνούν μέσω δικτύου που χρησιμοποιείται από κοινού με επανδρωμένα αεροσκάφη. Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, παρέχει τη βάση για ταχείς αναβαθμίσεις και ενοποίηση/ ενσωμάτωση ώστε να διασφαλίζεται πως είναι διαθέσιμες οι πιο προηγμένες δυνατότητες απέναντι στις αναδυόμενες απειλές. Το κοινό αυτό δίκτυο, όπως σημειώνει η BAE Systems, επιτρέπει MUM-T (manned-unmanned teaming), που επιτρέπει σε UAV και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να συνεργάζονται και να ολοκληρώνουν αποτελεσματικότερα τις αποστολές τους, με τα επανδρωμένα αεροσκάφη και τους χειριστές τους να παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να λειτουργούν ως τα «μάτια και τα αυτιά τους», συλλέγοντας και αποστέλλοντας δεδομένα από το πεδίο της μάχης στο επανδρωμένο μαχητικό.