Υγεία
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 23:44

Στην τελική ευθεία μπαίνει η θεραπεία υπεράνοσης σφαιρίνης έναντι της νόσου Covid19

Ξεκίνησε σήμερα η φάση ΙΙΙ της κλινικής μελέτης ITAC (Inpatient Treatment with Anti-Coronavirus Immunoglobulin), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία CSL Behring, η οποία είναι με προϊόντα πλάσματος και αφορά τη θεραπεία ασθενών με ανοσοσφαιρίνη ειδική έναντι του κορονοϊού.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ξεκίνησε σήμερα η φάση ΙΙΙ της κλινικής μελέτης ITAC (Inpatient Treatment with Anti-Coronavirus Immunoglobulin), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία CSL Behring, η οποία είναι με προϊόντα πλάσματος και αφορά τη θεραπεία ασθενών με ανοσοσφαιρίνη ειδική έναντι του κορονοϊού.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), των ΗΠΑ (NIH) διεξάγεται με την προοπτική να αποτελέσει μία από τις πρώτες θεραπείες για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που παρουσιάζουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο, η μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η «Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19», ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την ασφάλεια, την ανοχή και την αποτελεσματικότητα ενός ερευνητικού φαρμάκου ενδοφλέβιας υπεράνοσης σφαιρίνης (H-Ig), για τη θεραπεία των ενήλικων ασθενών που νοσηλεύονται και διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. Εάν η επιτύχει το κομμάτι αυτό της μελέτης, τότε, το H-Ig μπορεί να αποτελέσει μία τις πρώτες θεραπευτικές επιλογές για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη θα ενταχθούν 500 ασθενείς συμπτώματα για έως 12 ημέρες, χωρίς οργανική δυσλειτουργία/ανεπάρκεια που να είναι απειλητική για τη ζωή., σε 58 κέντρα των ΗΠΑ, του Μεξικού και 16 άλλων χωρών από πέντε ηπείρους. Όλοι οι ασθενείς θα λάβουν το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir), ως συνήθη θεραπεία, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του H-Ig, όταν χορηγείται παράλληλα με το remdesivir.

Τα ερευνητικό φάρμακο H-Ig για τη μελέτη θα χορηγηθεί από την CSL Behring και την Takeda για λογαριασμό της CoVIg-19 Plasma Alliance, καθώς και από δύο ακόμη εταιρείες.

Η συμμαχία «CoVIg-19 Plasma Alliance» δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η πανδημία COVID-19, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας πιθανής θεραπείας με βάση το πλάσμα για τους πάσχοντες από τη νόσο, οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Η CoVIg-19 Plasma Alliance αποτελείται από κορυφαίες εταιρείες προϊόντων πλάσματος παγκοσμίως, οι οποίες συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός ερευνητικού φαρμάκου υπεράνοσηςσφαιρίνης κατά της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2. Το φάρμακο αυτό, το οποίο θα αναπτυχθεί χωρίς εμπορική ονομασία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. Η υπεράνοση σφαιρίνη είναι ένα υψηλής ποιότητας φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει κεκαθαρμένα, σταθερά και συμπυκνωμένα επίπεδα αντισωμάτων.