Πολιτική
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2007 14:49

Πολιτική θύελλα από τα αποσπάσματα του πορίσματος Ζορμπά

Πολιτική θύελλα προκαλούν αποσπάσματα του πορίσματος Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο.

Στο πόρισμα του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, διαπιστώνονται παρανομίες στη διαδικασία έκδοσης του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο επισημαίνεται ότι προσχηματικά συνδέθηκε με την κάλυψη αμυντικών δαπανών. Ο κ.Ζορμπάς αναφέρει σαφώς ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν η ενδεδειγμένη και δεν δικαιολογείται από τις σχετικές διατάξεις που αφορούν την έκδοση ομολογιακού δανείου για την κάλυψη αμυντικών δαπανών. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, η έκδοση του ομολόγου δεν έχει ορθή νομική βάση και έπρεπε να είχε εκδοθεί από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. (Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) και όχι μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επιπρόσθετα, περιγράφοντας τη διαδρομή του ομολόγου, ο κ. Ζορμπάς υποστηρίζει ότι ήταν σαφής η γνώση παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου στο εξωτερικό, αλλά και του τελικού προορισμού.

Παράλληλα, στο πόρισμα Ζορμπά διατυπώνονται βαρύτατοι υπαινιγμοί για τη ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται, κάτι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην προεκλογική αντιπαράθεση. «Δεν εξέλιπαν οι ενδείξεις περί υπάρξεως δωροληψίας και υπονοιών κατευθυνόμενων προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», τονίζεται στο πόρισμα.

«Αδιανόητο ακόμα και ως ερώτημα ότι χρήματα του ομολόγου πήγαν στη Ρηγίλλης»

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε αδιανόητο να διατυπώνεται ακόμα και ως ερώτημα πρός το κόμμα της ΝΔ αν χρήματα από τη διαδρομή του ομολόγου έφθασαν στη Ρηγίλλης.

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη. Καμία σκιά. ¶πλετο φως σ’ αυτή την υπόθεση», τόνισε ο κ.Αρβανιτόπουλος και στρέφοντας τα πυρά του στο ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε:

«Ας σταματήσει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί για μικροκομματικούς λόγους μια υπόθεση που ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, τη φτώχεια του σε προτάσεις.

Όλοι περιμένουμε να λάμψει η αλήθεια από την έρευνα της δικαιοσύνης η οποία θα συνυπολογίσει τις εκτιμήσεις της έκθεσης Ζορμπά ως ένα από τα πολλά στοιχεία της δικαστικής έρευνας».

Στο ίδιο ύφος και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, την παραίτηση του οποίου ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/22/1400550.htm .

«Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την ωμότερη παρέμβαση, υβρίζοντας και απειλώντας δικαστικούς λειτουργούς, επειδή δεν συμμορφώνονται προς τις κομματικές τους υποδείξεις. Στρέφεται έτσι ευθέως κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, περιφρονεί και υπονομεύει το θεσμό. Η μόνη αναγκαία αντικατάσταση είναι η αντικατάσταση της κομματικής εμπάθειας του ΠΑΣΟΚ, με στοιχειώδη, έστω, πολιτική σοβαρότητα», υπογράμμισε ο κ.Παπαληγούρας.

«Έκθεση ενός προσώπου»

«Η έκθεση -όπως χαρακτήρισε το πόρισμα- αυτή, είναι έκθεση ενός προσώπου και δεν αποτελεί δικαστική απόφαση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/22/1400747.htm .

ΠΑΣΟΚ: «O Καραμανλής ηγήθηκε συντεταγμένης προσπάθειας συγκάλυψης

Δριμύτατο ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ραγκούση, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/22/1400800.htm .

«Είναι ορατό και αναμφισβήτητο σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι ο κ. Καραμανλής ηγήθηκε μιας συντεταγμένης προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων, εντός της οποίας δεν δίστασαν να καταρρακώσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και των δημοκρατικών μας θεσμών», παρατήρησε ο κ. Ραγκούσης, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να συγκαλύψει «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης», όπως υπογράμμισε.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ανοικτά πλέον, ότι ακόμη και η ημερομηνία των εκλογών αποφασίστηκε για να αποτραπούν αποκαλύψεις για την απερχόμενη κυβέρνηση και την εμπλοκή της στην υπόθεση των ομολόγων.

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση αγωνιά να κουκουλώσει το σκάνδαλο

Για απαράδεκτες και αδιαφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που δείχνουν την αγωνία της να «κουκουλώσει» όπως-όπως την υπόθεση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, ενόψει των εκλογών, έκανε λόγο ο ΣΥΝ, καθώς επίσης και για διαχρονική καταλήστευση των Ταμείων. http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/22/1400837.htm