«Αυτές οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν a priori κανένα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών που συμμετείχαν στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καταδίκασαν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Αυτές οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν a priori κανένα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών που συμμετείχαν στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καταδίκασαν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «στρατικοποιεί τη διπλωματία».«Η Ελλάδα μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο: Ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πουλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει με σφαίρες τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη- μέλη της ΕΕ.
«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως η συμπεριφορά της Τουρκίας «παραβιάζει κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά».
«Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέροντας ότι στη βάση της συνεργασίας των τριών χωρών βρίσκεται η «διασφάλιση της ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Για εποικοδομητικές συζητήσεις έκανε λόγο ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αυτοκρατορικές πρακτικές της Τουρκίας «με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο» ενώ αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο αναφέροντας πως βάθυνε την κρίση στη χώρα. «Η Ελλάδα έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη μέρα στη Λιβύη», πρόσθεσε.
Σε κοινές διαπιστώσεις και σύμπτωση απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύτπου. Ο κ. Σίσι συναντήθηκε νωριτερα και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, ενώ παράλληλα οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Νωρίτερα, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προκλητικη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως σημειώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.