Κοινωνία
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 09:05

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και ανησυχιών

Η επιδημιολογική πίεση σε πέντε ελληνικές περιοχές σε συνδυασμό με το νέο αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες που φέρνουν στο τραπέζι προτάσεις για επιπλέον μέτρα.

Η επιδημιολογική πίεση σε πέντε ελληνικές περιοχές σε συνδυασμό με το νέο αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες που φέρνουν στο τραπέζι προτάσεις για επιπλέον μέτρα.

Μετά την ανακοίνωση των 667 νέων κρουσμάτων και το καμπανάκι που σήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς και των Ιωαννίνων- που εμφανίζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα- αλλά και τις περιοχές της Βοιωτίας και των Σερρών- που εμφανίζουν αυξητικές τάσεις κρουσμάτων τα δύο τελευταία 24ωρα-, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον  πρωθυπουργό με τον κ.  Χαρδαλιά και την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η εντατικοποίηση των μέτρων αλλά πάντα σε τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή για τις περιοχές που «νοσούν» επιδημιολογικά. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η καθολική χρήση της μάσκας αλλά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, μέτρο το οποίο δεν απέκλεισε ούτε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» δήλωσε για να αναφέρει, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος προτού φτάσουμε εκεί αρκεί ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκτεταμένη μετάδοση του ιού στο χάρτη.  «Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά θίγοντας το θέμα που έθεσε κατά την χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος σημείωσε ότι η πορεία του ιού στην χώρα μας εμφανίζει δύο χαρακτηριστικά, τα σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία και την ευρεία γεωγραφική μετάδοση.

«Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε, ωστόσο, εντός των τελευταίων περίπου 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Κατ’ αρχάς, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε Περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε λίγο καιρό στην αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Μάλιστα ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε χθες τον κρίσιμο παράγοντα των διασωληηνώσεων αναφέροντας πως «το κρίσιμο σημείο του συστήματος Υγείας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 80».

naftemporiki.gr