Πολιτική
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2007 13:31

Κ.Καραμανλής: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση το δίλημμα των εκλογών

«Οι πολίτες απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Απαιτούν να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Απαίτηση των πολιτών είναι να διασφαλίσουμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Η απαίτηση αυτή σημαίνει ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων. Ισχυρή λαϊκή εντολή», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Αυτό που κρίνεται στις εκλογές είναι η πρόοδος ή η οπισθοδρόμηση της χώρας, παρατήρησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας εκ νέου ισχυρή λαϊκή εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Οι πολίτες απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Απαιτούν να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Απαίτηση των πολιτών είναι να διασφαλίσουμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Η απαίτηση αυτή σημαίνει ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων. Ισχυρή λαϊκή εντολή», τόνισε ο πρωθυπουργός εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε περήφανος για το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία 3,5 χρόνια, ωστόσο σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

«Μαζί -μία λέξη που χρησιμοποίησε επανειλημμένως στην ομιλία του ο πρωθυπουργός- συγκροτήσαμε την πλατιά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών, μαζί το 2007 συνεχίζουμε στο δρόμο των αλλαγών και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», είπε.

Κανένας συμβιβασμός σε θέματα διαφάνειας

Παρεμβαίνοντας στο κλίμα των ημερών, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τη δέσμευση και προσήλωσή του στη διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας παντού. «Συνεχίζουμε αταλάντευτα με απαρέγκλιτη προσήλωση στις αρχές και τους στόχους μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Όπου εμφανίζονται σκιές, οι υποθέσεις πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη. Όποιοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι απομακρύνονται. Κανένας συμβιβασμός σε θέματα αρχών και αξιών. Καμιά σκιά. ¶πλετο φως. Τελεία και παύλα. Και το εννοώ στο ακέραιο».

Στρέφοντας τα «βέλη» του στο ΠΑΣΟΚ, ο κ.Καραμανλής παρατήρησε πως «κάποιοι προσποιούνται πως δεν κυβέρνησαν ποτέ αυτόν τον Τόπο. Καταγγέλλουν άλλους για όσα οι ίδιοι ευθύνονται». «Λένε "όχι" σε κάθε μεταρρύθμιση. Δεν έχουν μάθει τίποτα από τα λάθη τους. Γι αυτό είναι καταδικασμένοι να τα επαναλαμβάνουν», συμπλήρωσε κλείνοντας την κριτική του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος

«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η διεύρυνση της ελευθερίας των πολιτών, για μια καλύτερη ζωή» κάτι που όπως είπε σημαίνει ελευθερία από τη φτώχεια και την εξάρτηση, αλλά και από τα δόγματα και τις προκαταλήψεις.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής, πρώτη προτεραιότητα στη νέα τετραετία είναι η εδραίωση ουσιαστικά κοινωνικού Κράτους, ικανού –όπως σημείωσε- να στηρίζει εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και ανέφερε μεταξύ άλλων την άμεση συγκρότηση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, τη χορήγηση από τις αρχές του 2008, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, τη νέα αύξηση στο Επίδομα Ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ και την Κατώτατη Εθνική Σύνταξη.

Ανοίγει το Ασφαλιστικό

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Ασφαλιστικού, προαναγγέλλοντας το άνοιγμά του στην επόμενη τετραετία. Όπως επεσήμανε, το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει καταρρεύσει μέχρι σήμερα χάρη στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις των νόμων Σουφλιά και Σιούφα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι μεταρρυθμίσεις εκείνες περιελάμβαναν σημαντικές αλλαγές, που διέσωσαν και ενίσχυσαν το ασφαλιστικό σύστημα», σημείωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στην ομιλία του ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του εργασιακού βίου -για όσους το επιθυμούν- μέσω της παροχής κινήτρων.

Όπως είπε, το μοντέλο που προτείνει η NΔ –σε ορίζοντα οκταετίας- διακρίνεται σε τρία επίπεδα που αντιστοιχούν ουσιαστικά στη δομή του ισχύοντος συστήματος:

- Tο πρώτο -το βασικό επίπεδο- στηρίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα. Έχει δημόσιο, υποχρεωτικό για όλους χαρακτήρα και βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση. Eίναι η κύρια σύνταξη, που οπως είπε, αποτελεί τον κορμό της κοινωνικής πολιτικής.

- Το δεύτερο επίπεδο -κατά βάση τα Επικουρικά Ταμεία- έχει υποχρεωτικό και ανταποδοτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε διμερή χρηματοδότηση, δηλαδή εργοδότη και ασφαλισμένου.

- Tο τρίτο επίπεδο -που συμπληρώνει τη σύνταξη από τα άλλα δύο σκέλη-χρηματοδοτείται από εκούσιες εισφορές των ασφαλισμένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή σε Ασφαλιστικές Εταιρίες. Tο κράτος, είπε, ενθαρρύνει το επίπεδο αυτό με φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη συνέχεια παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων της ΝΔ για το Ασφαλιστικό:

1ον: Λειτουργική οργανωτική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων και εξορθολογισμός της διαχείρισής τους, ταχεία προώθηση της μηχανοργάνωσης.

2ον: Σταδιακή και κατόπιν διαλόγου ενοποίηση Tαμείων και Kλάδων στην Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση, καθώς και των Tαμείων Aσθένειας.

3ον: Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Tαμείων με εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και της κινητής περιουσίας με την ενεργοποίηση του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων.

4ον: Αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

5ον: Έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης.

6ον: Εξυγίανση των Κλάδων Ασθένειας, με την πλήρη εισαγωγή και εφαρμογή συμπληρωματικού πληροφοριακού συστήματος.

7ον: Θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων επιθυμούν, και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης, ενδεχομένως με μορφή μερικής απασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης.

8ον: Θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.

9ον: Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

10ον: Mόνιμος μηχανισμός αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων.

11ον: H σύγκλιση μέσα σε 5 έως 7 χρόνια των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της E.E..

Συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αιχμή την αναθεώρηση του άρθρου 16

Μία ακόμα βασική προτεραιότητα στη νέα τετραετία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι και η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στόχος, είπε, είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, κάνοντας λόγο για απελευθέρωση της δύναμης της Παιδείας με την Αναθεώρηση του ¶ρθρου 16.

«Μαζί, σηκώσαμε το βάρος των εκκρεμοτήτων του χτες, μαζί, βάλαμε την Ελλάδα σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, μαζί ανοίξαμε το διάλογο για όλα όσα μας οδηγούν στο μέλλον, μαζί συγκροτήσαμε την πλατιά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών. Μαζί, το 2007, συνεχίζουμε το δρόμο των αλλαγών. Και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωρούμε μπροστά. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις στα προβλήματα του χτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες απορρίπτουν τις ύβρεις, τη στείρα αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις, τον λαϊκισμό. Απορρίπτουν την απραξία. Οι πολίτες επιλέγουν αλλαγές. Απορρίπτουν τη στασιμότητα και επιλέγουν μεταρρυθμίσεις. Προχωρούμε, όλοι και όλες, στο δρόμο που οδηγεί σ’ ένα ξεκάθαρο στόχο: Καλύτερη ζωή για όλους», πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής ολοκληρώνοντας την ομιλία του και κατέληξε λέγοντας:

«Στο δρόμο αυτό, μας στήριξε και μας στηρίζει η ισχυρή, η πλατειά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών. Μας στήριξε και μας στηρίζει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων. Μας στηρίζουν τα εκατομμύρια των Ελλήνων που θέλουν να πάει η Ελλάδα μπροστά. Αυτή είναι η δύναμή μας. Η δύναμη που οδηγεί την Ελλάδα μπροστά. Μαζί οδηγούμε την Ελλάδα. Όλες και όλοι μαζί. Όλοι οι Έλληνες μαζί».