Ερευνητές στο Tufts University τροποποίησαν γενετικά μυϊκά κύτταρα αγελάδας για την παραγωγή θρεπτικών ουσιών από φυτά που δεν εμφανίζονται φυσικά στα κύτταρα βοοειδών.
Ερευνητές στο Tufts University τροποποίησαν γενετικά μυϊκά κύτταρα αγελάδας για την παραγωγή θρεπτικών ουσιών από φυτά που δεν εμφανίζονται φυσικά στα κύτταρα βοοειδών.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο Medical Xpress, χρησιμοποιώντας την ίδια καροτενοειδή οδό που αξιοποιείται στο χρυσό ρύζι, έκαναν κύτταρα βοοειδών να παράξουν βήτα καροτίνη- μια προβιταμίνη που συνήθως παρατηρείται στα καρότα και τις ντομάτες. Με αυτόν τον τρόπο ήταν σε θέση να δείξουν πως το καλλιεργούμενο κρέας ίσως να είναι σε θέση να ξεπεράσει σε θρεπτική αξία το φυσικό/ συμβατικό κρέας.
«Οι αγελάδες δεν έχουν τα γονίδια για την παραγωγή βήτα καροτίνης» είπε ο Άντριου Στάουτ, lead author της έρευνας και διδακτορικός (Βιοϊατρική μηχανολογία) στο Tufts University. «Τροποποιήσαμε μυϊκά κύτταρα αγελάδας για να παράγουν αυτήν και άλλες θρεπτικές ουσίες φυτών, κάτι που με τη σειρά του μας επιτρέπει να προσδίδουμε αυτά τα θρεπτικά οφέλη απευθείας σε καλλιεργούμενο κρέας, με έναν τρόπο που πιθανότατα δεν είναι δυνατός μέσω συμβατικής παραγωγής κρέατος».
Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Metabolic Engineering και δείχνουν τον δρόμο για τη χρήση γενετικής και κυτταρικών καλλιεργειών για τη δημιουργία νέων τροφών. Αντί απλά να μιμούνται το κρέας που βρίσκει κανείς στο κρεοπωλεί, τα κυτταρικά καλλιεργούμενα προϊόντα κρέατος μπορούν να παίρνουν διάφορα σχήματα, υφές, διατροφικά προφίλ και βιολογικές δραστηριότητες. Ένα από αυτά είναι η καρκινογένεση- ή, για την ακρίβεια η έλλειψή της.
«Είδαμε μία μείωση στα επίπεδα οξείδωσης λιπιδίων όταν μαγειρέψαμε μια μικρή ποσότητα αυτών των κυττάρων ενώ εξέφραζαν και παρήγαγαν αυτή τη βήτα καροτίνη» είπε ο Στάουτ. «Επειδή αυτή η οξείδωση λιπιδίων είναι ένας από τους μηχανισμούς που θεωρούνται “κλειδιά” για τη σύνδεση του κόκκινου κρέατος με ασθένειες όπως o καρκίνος του παχέος εντέρου, νομίζω πως υπάρχει ένα αρκετά πειστικό επιχείρημα πως αυτό θα μπορούσε να μειώσει αυτό το ρίσκο».