Η σημερινή «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» βρίσκει τον δήμο Αθηναίων να έχει δημιουργήσει με φροντίδα και αμέριστη προσοχή ένα ευρύ κι αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για περισσότερους από 42.800 πολίτες της πρωτεύουσας που έχουν ανάγκη, καθώς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλώνει η δημοτική Αρχή.
Η σημερινή «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» βρίσκει τον δήμο Αθηναίων να έχει δημιουργήσει με φροντίδα και αμέριστη προσοχή ένα ευρύ κι αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για περισσότερους από 42.800 πολίτες της πρωτεύουσας που έχουν ανάγκη, καθώς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλώνει η δημοτική Αρχή.
Πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα πλέγμα το οποίο συνεχώς απλώνεται, με την καθημερινή σκληρή δουλειά του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και της Διεύθυνσης Αλληλεγγύης, με δράσεις όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», προσφέροντας παροχές και υπηρεσίες που αποσκοπούν στο να ανακουφίσουν την καθημερινότητα όσων αντιμετωπίζουν σημαντικά ανάλογα προβλήματα διαβίωσης.
Η «καρδιά» της στήριξης χιλιάδων ωφελούμενων και των οικογενειών τους χτυπά στην οδό Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, που έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα Κοινωνικό Mall.
Ο απολογισμός των προηγούμενων δώδεκα μηνών είναι, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, ενδεικτικός:
Μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και άλλων προγραμμάτων διανεμήθηκαν πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπου 26.000 ωφελούμενους.
Επίσης, 2.943 μέλη οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη έλαβαν στη διάρκεια του έτους δωροεπιταγές για αγορές στο σούπερ μάρκετ, συνολικής αξίας 58.500 ευρώ.
Από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α., το ίδιο διάστημα 5.200 άποροι κι ανασφάλιστοι έλαβαν τα φάρμακα και τα είδη (π.χ. ιατροτεχνολογικά προϊόντα) που είχαν ανάγκη.
Στο Κοινωνικό Πλυντήριο, που δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες που δεν διαθέτουν οικιακό πλυντήριο ρούχων ή δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους να πλύνουν τα ρούχα τους, πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους 2.606 πλύσεις.
Από τα καταστήματα της Αθηναϊκής Αγοράς (καταστήματα ανδρικών, γυναικείων και παιδικών ρούχων και κατάστημα υποδημάτων) εξυπηρετήθηκαν 2.064 οικογένειες - αν και λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα της Αθηναϊκής Αγοράς ανέστειλαν τη λειτουργία τους για περίπου δύο μήνες.
Τέλος, το νεοσύστατο Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο - Κατάστημα Παιχνιδιών μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας του σκόρπισε χαμόγελα σε 630 παιδιά.
Προγράμματα για ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων δημιούργησε επίσης νέα προγράμματα στήριξης ευάλωτων οικογενειών που επλήγησαν από την πανδημία, σε συνεργασία με χορηγούς.
Έτσι, μέσα στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας ενός από τα προγράμματα έχουν ήδη διανεμηθεί 1.258 πακέτα τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών.
Επιπλέον, μέσω άλλου προγράμματος, 169 οικογένειες που επλήγησαν κοινωνικοοικονομικά από την πανδημία έλαβαν μέσα στον Σεπτέμβριο διατακτικές για την αγορά τροφίμων από σούπερ μάρκετ, συνολικής αξίας 19.942 ευρώ.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων μεριμνά για 16.800 δικαιούχους του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων και, ιδιαίτερα της περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη, φρόντισε μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτούς να παραλαμβάνει στο σπίτι τρόφιμα, φάρμακα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι Plus», που αποτελεί πρωτοπορία για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, συνέβαλε καθοριστικά ώστε το πολύ δύσκολο διάστημα των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία μοναχικοί άνθρωποι στην Αθήνα να έχουν στη διάθεσή τους όλα όσα χρειάζονταν, ανεξαρτήτως του αν ήταν εγγεγραμμένοι σε κάποια κοινωνική υπηρεσία ή όχι. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
«Ο αγώνας για την εξάλειψη της φτώχειας είναι Μαραθώνιος. Θέλει πίστη στις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς σε διάρκεια, με αντοχή. Η δουλειά που κάνει ο δήμος Αθηναίων για την πρόνοια και την στήριξη όλων των συνανθρώπων μας που μας χρειάζονται δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς, αλλά μετριέται από κάθε οικογένεια που παίρνει μία ανάσα με τη βοήθεια των υπηρεσιών μας. Όλα αυτά μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να γίνει η Αθήνα ανθρώπινη πόλη. Για να μη μείνει ποτέ και κανένας μόνος» τονίζει, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.