Οργισμένη ανακοίνωση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο καταδικαζόταν εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα, εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Οργισμένη ανακοίνωση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο καταδικαζόταν εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα, εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου και έδειξε καλή πρόθεση, ανταποκρινόμενη θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις» υπογράμμισε, ευθύς εξαρχής, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου.
Και πρόσθεσε: «Δεν προκάλεσε καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι η Ε.Ε., η οποία αγνοεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας όπως πάντα με την προκατειλημμένη στάση της, χαρακτήρισε ως "πρόκληση" την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων».
«Αντί για την προώθηση του διαλόγου, του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε., δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.
Κάλεσε δε, την Ε.Ε. «να προσανατολιστεί στην επίλυση των προβλημάτων με ατζέντα για κοινά συμφέροντα και κοινό μέλλον, σεβόμενη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Γι αυτό πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα».
«Πρέπει να γνωρίζουν ότι η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αναμένουμε από την ΕΕ αντί να απειλεί την Τουρκία να υποβάλει χειροπιαστές και αμερόληπτες προτάσεις προσανατολισμένες σε λύσεις που να υπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα» κατέληξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ρητή καταδίκη των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκδοση Navtex για σεισμογραφικές έρευνες πολύ κοντά στις ακτές του Καστελλόριζου, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Μάλιστα, η κίνηση αυτή, επήλθε λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ και τη συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμου μηχανισμού επίλευσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.
naftemporiki.gr