Κόσμος
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 23:10

Βαρκελώνη: Μια πόλη χωρίς μπαρ - Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Η Βαρκελώνη, μια πόλη που σφύζει συνήθως από ζωή -κυρίως νυχτερινή, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με νέα αυστηρότερους περιορισμούς, τους οποίους ενέκρινε η Generalitat προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Οι άνθρωποι της εστίασης στην καταλανική πρωτεύουσα βρίσκονται ενώπιον μιας νέας δύσκολης κατάστασης καθώς από την Πέμπτη αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Για 15 ημέρες θα παραμείνουν κλειστά μπαρ και εστιατόρια.

Η Βαρκελώνη, μια πόλη που σφύζει συνήθως από ζωή -κυρίως νυχτερινή, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με νέα αυστηρότερους περιορισμούς, τους οποίους ενέκρινε η Generalitat προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Οι άνθρωποι της εστίασης στην καταλανική πρωτεύουσα βρίσκονται ενώπιον μιας νέας δύσκολης κατάστασης καθώς από την Πέμπτη αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Για 15 ημέρες θα παραμείνουν κλειστά μπαρ και εστιατόρια.

«Θα πεθάνουμε από την πείνα»: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους μέσα σε 48 ώρες έπρεπε να έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Οι ιδιοκτήτες ζητούν τουλάχιστον να μπορούν να υποδεχθούν τους πελάτες τους στον εξωτερικό χώρο των εστιατορίων και των μπαρ.

«Τι να κάνω με τα πράγματα που έχω στα ψυγεία εδώ και μία εβδομάδα; Είναι χαμένα προϊόντα», δηλώνουν η Ρουθ Ταμάρα και ο Έντου Κρουθ, ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης στην περιοχή Εσάμπλε (Eixample) της Βαρκελώνης.

Για τον Χοάν Μεδέρος, ιδιοκτήτη δύο μπαρ που απασχολεί έξι εργαζόμενους, «η κατάσταση είναι αβάσταχτη: πληρώνουμε νοίκια, οι προμηθευτές μας τηλεφωνούν συνεχώς (…) δεν έχουμε τον χώρο για να υποδεχτούμε όλους τους πελάτες», είπε.

««Μέχρι αργά το βράδυ δεν γνωρίζαμε τίποτα. Αυτό δεν είναι σωστό. Το να κλείσω μέσα σε μία ημέρα σημαίνει να χάσω τουλάχιστον το 40% όσων έχω επενδύσει», υπογράμμισε ο Μαρκ Φερέρ, επίσης ιδιοκτήτης επιχείρησης.

Η αναστολή λειτουργίας της εστίασης επηρεάζει τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενους. Στον κλάδο του τουρισμού στην Καταλωνία απασχολούνται περίπου 116.000 άνθρωποι, των οποίων οι συμβάσεις βρίσκονται σε αναστολή.

Η δυσαρέσκεια των ανθρώπων του τουρισμού και της εστίασης έγκειται και στην εικόνα συνωστισμού που παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Βαρκελώνη, αλλά και στο ότι η απόφαση της Generalitat τους αιφνιδίασε.

«Είναι βέβαιο πως δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτές τις 15 ημέρες και μετά από αυτές θα ακολουθήσουν άλλες 15 ημέρες. Είναι άγνωστο πού θα καταλήξει όλο αυτό», δήλωσαν επιχειρηματίες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε (Sant Jaume) έξω από το δημαρχείο της πόλης. Ανάμεσά τους βρέθηκαν σερβιτόροι, ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων και σεφ. Κρατώντας κατσαρόλες, κουβάδες πάγου και κάθε είδους μαγειρικά σκεύη, πραγματοποίησαν μια ηχηρή διαμαρτυρία, από την οποία βέβαια δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Πηγή: El País