Πολιτική
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2007 19:00

Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών

Ακολουθεί το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών, όπως αυτή διατυπώθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στην συνάντηση που είχε μαζί του στις 25 Ιουλίου 2007:

«Θέσεις για εθνική συνεννόηση στην αντιμετώπιση της κρίσης

1. Αξιοκρατία στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με αντικειμενική αξιολόγηση, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος της ιεραρχίας και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του κράτους, ιδιαίτερα δε, του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Ενίσχυση και αναβάθμιση όλου του εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και κάλυψη με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό των υφιστάμενων, αλλά και των μελλοντικών αναγκών σε επαγγελματικό ανθρώπινο δυναμικό, κατά προτεραιότητα. Διαπραγμάτευση με την ΕΕ για δυνατότητα χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία εξοπλισμού πυρόσβεσης και ελαστική αντιμετώπιση ως προς τους κανονισμούς του ελλείμματος παρόμοιων εθνικών δαπανών.

3. Συνεργασία με ΕΕ για συγκρότηση ευρωπαϊκού στόλου αεροπυρόσβεσης.

4. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σωστή τεκμηρίωση για το μέγεθος του προβλήματος. Ενίσχυση του εθελοντισμού και συνεργασία με τις ΜΚΟ στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως θεομηνιών και καταστροφών, με ταυτόχρονη διασφάλιση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Ανάδειξη του εθελοντισμού σε μείζονα κοινωνική και εθνική προσφορά, έτσι ώστε να υπάρξει ομοψυχία και ανάταση του ελληνικού λαού.

5. Διασφάλιση της αποτροπής ανέγερσης αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν, με τους ενδεδειγμένους αξιόπιστους τρόπους. Δέσμευση της κυβέρνησης για απόσυρση της αλλαγής του ¶ρθρου 24.

6. Ταχεία θεσμοθέτηση των χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια, στους αστικούς και περιαστικούς χώρους, ώστε να αποτραπεί νέο κύμα αυθαίρετης δόμησης.

7. Οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις οικολογικές καταστροφές και οι δράσεις αποκατάστασής τους να μην αποκτούν ταξικά χαρακτηριστικά, ώστε να οδηγούν σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό και οικολογικό απαρτχάιντ για θέματα ενεργειακά, υδάτων και ποιότητας ζωής.

8. Είναι μείζονος σημασίας προτεραιότητα να διασφαλισθούν και να δημιουργηθούν, το ταχύτερο δυνατό, νέοι πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές».

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα δάση

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα του κινήματος που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από το συνέδριο προβλέπει τα εξής:

«1. Δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικισμού, Υ.ΠΕ.ΧΩ. με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και με οριζόντια δράση σε όλες τις επιμέρους τομεακές πολιτικές. Στο νέο Υπουργείο θα υπάγονται και οι αρμοδιότητες προστασίας και διαχείρισης των δασών και του αιγιαλού. Δηλαδή, μεταφορά της ευθύνης για την δασική πολιτική από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

2. ¶μεση κατάρτιση δασικών χαρτών, πρόγραμμα εκτεταμένων αναδασώσεων, αξιοποίηση και προστασία των περιαστικών δασών, δασικών χωριών και ορεινών ποδηλατοδρόμων.

3. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, του δασολογίου και των χρήσεων γης σε όλη τη χώρα.

4. Οριοθέτηση, ανάδειξη και ολοκληρωμένη διαχείριση των περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερης σημασίας περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους (εθνικοί δρυμοί, προστατευόμενες περιοχές, μεσογειακά τοπία).

5. Σύνδεση του χωροταξικού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς και του Σχεδίου Natura 2000 με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της χώρας.

6. Επανενεργοποίηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τοπικών φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Επαρκής στελέχωση, χρηματοδότηση και πολιτική υποστήριξη του έργου των φορέων διαχείρισης, για την προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων, της φυσικής κληρονομιάς και του τοπίου.

7. Αποτελεσματικός μηχανισμός για την πρόληψη της αυθαίρετης δόμησης και την παράνομη κατάτμηση της γης με γρήγορη προώθηση των σχεδίων χρήσεων γης στον εξωαστικό χώρο.

8. Η Ακίνητη Περιουσία του Δημοσίου θα δημιουργηθεί μηχανισμός υψηλού επαγγελματικού επιπέδου που συντονίζει όλες τις εταιρείες και τους φορείς διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και καταγράφει, διεκδικεί και κατοχυρώνει έναντι καταπατητών.

9. Σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στη Δημόσια Διοίκηση» με συμμετοχή Υπουργείων, Φορέων και Περιβαλλοντολογικών Οργανώσεων στην κατεύθυνση της δημιουργίας πράσινης συνείδησης στο δημόσιο τομέα.

10. Τώρα, είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε μια νέα «πράσινη» συνείδηση στον κάθε πολίτη καλύπτοντας το έλλειμμα στην πληροφόρηση και αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της συλλογικής δράσης. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και την ποιοτική αναβάθμιση της κρατικής λειτουργίας.

11. Θεσμική κατοχύρωση της περιβαλλοντικής παιδείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της πληροφόρησης και της επιμόρφωσης των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων στα θέματα του περιβάλλοντος.

12. Καταγραφή του συνόλου του φυσικού πλούτου της χώρας δημιουργώντας τους «Πράσινους Εθνικούς Λογαριασμούς», μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, απλής, χρηστικής και ανοικτής σε όλους τους πολίτες. «Πράσινα» Ταμεία θα δημιουργηθούν και σε κάθε βαθμίδα διοίκησης (Περιφέρεια, Νομαρχία, ΟΤΑ) τα έσοδα των οποίων θα προορίζονται για πολύ συγκεκριμένα έργα προστασίας περιβάλλοντος”».